Csaknem 30 ezer euró (11 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte hétfőn a vatikáni büntetőbíróság azt a két olasz klímaaktivistát, aki odaragasztotta magát a Vatikáni Múzeum egyik híres szobrának talapzatához.

Guido Viero és Laura Zorzini az Utolsó nemzedék (Ultima Generazione) nevű klímavédelmi csoport tagjaiként a Laokoón-szobornál rendezték figyelemfelkeltő akciójukat tavaly augusztusban. A szobor Apollón papját, Laokoónt ábrázolja, aki a trójai háború idején óva intette társait attól, hogy beengedjék a városba a görögök falovát.

Vatikánváros világi büntetőtörvényszéke úgy ítélte meg, hogy a két klímaaktivistának 28 148 euró kártérítést kell megfizetnie a Szentszéknek, ezenfelül meg kell téríteniük az eljárás ezer euróban megszabott költségeit.

Emellett kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel és mintegy 1500 eurós – szintén felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották őket. Egy harmadik klímaaktivistának 120 euró felfüggesztett pénzbírságot állapítottak meg.

Az Utolsó nemzedék Olaszországban több figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre, gyakran emlékművek és műalkotások megrongálásával. Májusban faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.