A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) EU-s forrásból vásárolt 338 112 adag Janssen-vakcinát, ezzel jelentősen hozzájárulva a magyarországi átoltottság növeléséhez – derül ki az NNK csütörtöki közleményéből, amely szerint A Covid–19-oltóanyag költsége (Janssen) elnevezésű projekt 735 998 781 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A közlemény szerint az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott Janssen.oltóanyagot az a felnőttek számára biztosította, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy 

a magyaroknak megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak az EMA által engedélyezett Covid elleni oltóanyagok.

 

Fotó: AFP

A Janssen-oltóanyag a kombinált vektorvakcinák csoportjába tartozik, módosított adenovírust tartalmaz, amit úgy módosítottak, hogy ne tudjon betegséget okozni. A koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént ennek segítségével juttatják a szervezetbe, kiváltva ezzel a koronavírust legyőzni képes immunreakciót. Ez a vakcina a többi Magyarországon forgalomban lévő koronavírus elleni oltóanyagtól eltérően egy dózis beadását követően is megfelelő védelmet biztosít a Coviddal szemben.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy az Európai Unió által támogatott vakcinák jelen projekt keretében elszámolt költsége a REACT–EU Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A finanszírozás a Covidra adott uniós válasz részeként történik.