Gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt még tavaly ősszel indított büntetőeljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján, ám az ügy annyira szerteágazó volt, hogy 

több vármegyei rendőrkapitányság is bekapcsolódott a nyomozásba, amelyen így már 12 nyomozói csoport dolgozik az NVSZ-szel közösen.

Kedden a KR NNI nyomozói egyszerre 17 helyszínen tartottak razziát az ügyben, Budapest mellett Pest, Nógrád, Csongrád-Csanád vármegyékben, illetve az ausztriai Bludenz városában, ahol az egyik gyanúsítotthoz köthető ingatlan található. 

police
Fotó: police.hu

Az intézkedésben 140 rendőr vett részt, köztük 4 osztrák és hét főt fogtak el, négy cégvezetőt, két orvost és egy asszisztenst. Az akció keretében lefoglaltak tizenöt telefont és SIM-kártyát, nyolc számítógépet és tizenhét adathordozót, valamint öt terrabájtnyi adatot is kimentettek – olvasható a Bors összefoglalójában.

A nyomozás szerint az orvosok általában különböző gyógyeszközöket és speciális intelligens kötszereket írtak fel olyan páciensek nevére, akik a szakorvosi ellátásukon meg sem jelentek, és akiknél a segédeszközök használata nem is volt indokolt. Ezen eszközök után igényelték vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az állami támogatásokat, mintegy 400 millió forintot véve fel így jogosulatlanul. 

A most elfogott személyekkel együtt az ügycsoportnak mára 51 gyanúsítottja van: 20 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg heten vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi őrizetben, hárman bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.