Hírek

Németország: az uniós országoknak egyenlően kell támogatniuk Ukrajnát

A német pénzügyminiszter szerint az országoknak több katonai segélyt kell adniuk Ukrajnának az oroszok elleni honvédő háborújához. A miniszter azt is követelte, hogy európai uniós szinten a terheket osszák el egyenlően.

Németország hosszú távon nem tudja egyedül fenntartani Ukrajna védelmi képességeit, másoknak is növelniük kell a kétoldalú alapon nyújtott hozzájárulásaikat a háborúzó országnak – jelentette ki kedden Christian Lindner német pénzügyminiszter.

A német pénzügyminiszter szerint az országoknak több katonai segélyt kell adniuk Ukrajnának az oroszok elleni honvédő háborújához.
Bundestag
17 January 2024, Berlin: Christian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, speaks at the first reading of the Budget Financing Act 2024. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német pénzügyminiszter szerint az országoknak több katonai segélyt kell adniuk Ukrajnának az oroszok elleni honvédő háborújához.
Fotó: Michael Kappeler / AFP

Nem fogadható el az, hogy Németország többet tesz Ukrajna megsegítésére, miközben mások kevesebbet tesznek 

– mondta Lindner a Német Gazdaság Kelet-európai Egyesületének (OAOEV) rendezvényén. A miniszter azt is követelte, hogy európai uniós szinten a terheket osszák el egyenlően.

Lindner szerint Ukrajna készen áll az EU-tagságra, és rendszere összhangban is van az európai értékekkel, bár még reformokra van szükség, hogy beindulhassanak a beruházások a magánszektorban. "Sok feltétel teljesítésére van még szükség ahhoz, hogy a magánszektor kezdeményezései sikerrel járhassanak" – idézte a politikust az MTI.

A német védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrajnai háború kitörése óta Berlin nagyjából hatmilliárd euró (2300 milliárd forint) értékben szállított hadfelszerelést Ukrajnának.

Németország helikoptereket ad Ukrajnának

Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden jelentette be, hogy hat darab Sea King többcélú közepes helikoptert, a hozzávaló felszereléssel és alkatrészekkel adnak át a kijevi vezetésnek a német hadsereg (Bundeswehr) állományából. Németország vállalta a pilóták kiképzését is.

A döntést az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Rammstein formátumban tartott értekezletén hozták nyilvánosságra.

"A Sea King egy bevált és erős helikopter, amely az ukránoknak több területen is hasznára lesz: a fekete-tengeri felderítésben egészen katonák szállításáig bezárólag. Ez az első ilyen jellegű német szállítmány" - húzta alá Pistorius.

A német tárcavezető beszélt arról is, hogy a légvédelem elsődleges fontosságot élvez az ukrán lakosság és infrastruktúra megóvásában, ezen felül fokozni kell a hadiipari termelést is.

Ukrajna nem éri be ennyivel, több támogatást kér szövetségeseitől

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint ki kell egyenlíteni a harctéri eszközök eloszlását, mivel jelenleg Ukrajna hátrányban van Oroszországgal szemben. Erre pedig az az egyetlen forgatókönyv, hogy szövetségeseinek több és jobb fegyvert kell szállítani Ukrajnának.

 

Németország ukrajna támogatás Ukrajna ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek