Ukrajnából érkezett az a diplomatajelzéssel ellátott mikrobusz, amelynek a rakterét a záhonyi határátkelőhelyen a pénzügyőrök átvizsgálták. Gyanítható volt, hogy a járműben nagyobb mennyiségű illegális cigarettát akarnak az országba csempészni –  számolt be róla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
ukrán,cigaretta,nav
https://www.facebook.com/NAVprofil/videos/1145128136660654/?locale=hu_HU
Képünk illusztráció

A gépkocsi sofőrje és útitársa, egy magát diplomata útlevéllel igazoló nő – akinek a férje diplomata, így a mentesség, mint hozzátartozóra rá is kiterjed – azt állította, hogy nem szállítanak bejelentenivaló árut. A raktér ajtaja diplomáciai mentességet igazoló ukrán bélyegzővel ellátott papírcímkével volt leragasztva, amelyről kiderült, hogy nem hivatalos zár. 

Az adóhivatal munkatársai közlésére, hogy tételesen átvizsgálják a buszt, a sofőr és utasa nem mutatott együttműködést, bezárkóztak a járműbe és telefonálni kezdtek. A pillanatot kihasználva, a félig lehúzott ablakon keresztül az egyik pénzügyőrnek sikerült kinyitni a gépkocsi ajtaját, így nem sokkal később az elkövető már megbilincselt kézzel nézte, amint átkutatják a buszt. 

A raktér felnyitásakor fekete fóliába csomagolt kartondobozokban, összesen 141 500 doboz zárjegy nélküli ukrán cigarettát találtak, amelyet lefoglaltak.

Az ukrán férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tekintettel arra, hogy 

tettével negyedmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a hazai költségvetésnek.

A gyanúsítottat a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették, letartóztatásáról a napokban dönt a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ukrán állampolgárságú nő, diplomáciai mentessége okán szabadon távozhatott a helyszínről.