Pénteken Párizsban tárgyaltak a gázai fegyverszünetről, ez hetek óta a legkomolyabb előrelépést jelentheti a harcok leállítására, valamint a fogságban tartott túszok szabadon bocsátására – értesült a Reuters. A hírügynökség forrása szerint a tűzszüneti tárgyalásokról az izraeli Moszad hírszerző szolgálat vezetője Katarral, Egyiptommal és az Egyesült Államokkal egyeztetett.

Egy férfi a 27 éves Naama Levy képét tartja, akit október 7-én túszul ejtett a Hamász.
Fotó: AFP

A Hamász egyik tisztviselője elmondta, hogy a fegyveres csoport lezárta a tűzszüneti tárgyalásokat Kairóban, és most arra vár, hogy mit hoznak a közvetítők az Izraellel folytatott tárgyalásokról.

Közben több héber médiaoldal egy tisztviselőt idézett, aki azt állítja, hogy megkötötték a „megállapodás vázlatát” a Hamásszal a gázai háború ideiglenes tűzszünetéről. Eszerint a vázlatot először a hadikabinet elé terjesztik jóváhagyásra, majd ezt követi a szélesebb kabinet.

A háborús kabinet állítólag szombat este ül össze, hogy meghallgassa a párizsi híreket.

A tárgyalások következő szakaszában a hírek szerint az lesz a központi kérdés, hogy mely túszokat és mely palesztin foglyokat engedik szabadon a tűzszünetben.

A közvetítők fokozták erőfeszítéseiket a gázai tűzszünet biztosítására, hogy megfékezzék az izraeli támadást a gázai Rafah város ellen, ahol több mint egymillió lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember húzódik meg az enklávé déli szélén. Izrael azt állítja, hogy megtámadja a várost, ha hamarosan nem születik fegyverszünet. Washington felszólította közeli szövetségesét, hogy ne tegye ezt, és óriási polgári áldozatokra figyelmeztetett, ha mégis támadnának.

Izrael nem kommentálta hivatalosan a párizsi tárgyalásokat, amelyek várhatóan a hétvégén folytatódnak.

A decemberi tűzszünet óta számos hír napvilágot látott már a tűzszünet előkészítéséről, legutóbb az Egyesült Államok szorgalmazta a megállapodást, de eddig még nem sikerült kivitelezni a terveket.