Ingatlan

Alig találni kis területű irodát

Huszonöt irodaház épül az elkövetkező években, mégis bajban vannak a kis területigényű bérlők – derül ki a Ca Immo közleményéből.

Új irodák a piacon

2020 végéig 25 irodaház épülhet Budapesten, összesen közel 461 800 négyzetméteren. Azaz, a jelenlegi nagyságrendileg 3,5 millió négyzetméter budapesti irodaállomány 12 százalékkal fog bővülni.

A piacra kerülő épületek száma soknak tűnhet, de ha közelebbről megnézzük; kiderül, hogy a már elindult projektek majdnem fele (45 százalék) már bérlőre talált.

Várakozásaim szerint a kiadott területek aránya az épülő irodaházaknál jelentősen nőni fog az az elkövetkező egy évben, hiszen, ha csak az egy éven belül átadandó irodaházakat vizsgáljuk, azok 72 százaléka már bérlőre talált

– tette hozzá Szalma Péter, a Ca Immo vezető értékesítője.

Bajban a kisméretű bérlők?

Az egy éven belül átadandó, jelenleg még épülő irodaházakban nagyságrendileg 150 ezer négyzetméternyi előbérleti szerződést kötöttek, ám ezek közül mindösszesen 4 db üzletkötés történt 1 000 négyzetméter alatti területre, ami volumenét tekintve 2,5 százalékot sem tett ki.

Bajban vannak tehát azok a bérlők, akik újépítésű irodaházban 1 000 négyzetméter alatti területet szeretnének bérelni.

A CA IMMO és a BRF adatai szerint ugyanis jelenleg 10 alatti azon, fejlesztés alatt lévő épületek száma, amelyek érdemben tudnak vagy akarnak egy 1 000 négyzetméter alatti bérlői igénnyel foglalkozni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ez főleg annak tudható be, hogy nagyobb igények vannak a piacon, és a tulajdonosok ezekre fókuszálnak, ezért a kisebb, 1 000 négyzetméter alatti bérlőkkel csak ezt követően kezdenek tárgyalni. De azért is hátrányban lehetnek ezek a bérlők, mert

az üres területek sokszor csak papíron léteznek, mivel a nagyobb bérlők opciós vagy előbérleti joggal terhelik azokat, és idővel bővülésre használják.

„Így egy több évre szerződő néhány száz négyzetméteres igényt aligha tudnak vagy mernek kiszolgálni ezek a tulajdonosok” – tette hozzá Szalma Péter.

Mi a helyzet a meglévő irodaházakkal?

A meglévő irodaépületek közül jelenleg a piacon 1 000 négyzetméter alatti terület 248 irodaház kínál. Ezek a kis területek összesen 43 ezer négyzetmétert tesznek ki, vagyis átlagosan 175 négyzetméteresek.

A CA IMMO szakértője ugyanakkor figyelmeztet, hogy

sok esetben csak 50-100 négyzetméteres üres, sötét, a ház felosztásakor visszamaradt területről van szó, amelyek valójában érdemi bérbeadásra nem alkalmasak.

Vagy olyan terület, amihez nem tartozik vizesblokk, és így csak egy szomszédos bérlemény bővítésére használható a jövőben.

ca immo irodaház iroda
Kapcsolódó cikkek