Ingatlan

Kapuzárás előtti hajrá a vevőkért

Most dobják piacra utolsó mini­máláfás lakásaikat a beruházók, az átlagos négyzetméterárak Budapesten már a nyolcszázezer forinthoz közelítenek.

Már 2,7 hónapra nőtt a csúszások átlagos időtartama az értékesítési szakaszban lévő lakásfejlesztéseknél. Az átadási határidőt minden negyedik folyamatban lévő projekt esetében átírták, egyetlen kivétellel nem korábbra, hanem későbbre az eredetinél – derül ki a Lakópark.ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból.

Az elmúlt két évben több mint 200 projekt tűnt fel az oldalon, közülük 121 aktív. Itt egyidejűleg még sosem volt ilyen sok hirdetés, amiből Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint arra lehet következtetni, hogy az 5 százalékos áfa kivezetésének közeledtével a beruházóknak egyre fontosabb, hogy ne csak az építkezések fejeződjenek be 2019 végéig, de minden lakásra vevőt is találjanak addig az időpontig.

Megtudtuk, hogy idén tavasszal és nyáron nagyon megugrott az érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt, amiből az érezhető, hogy a vásárlók sem várhatnak tovább új építésű lakásuk kiválasztásával, ha még 5 százalékos áfakulccsal szeretnének vásárolni.

Az időnyomás most már mindkét félen, a vevőkön és a beruházókon is érezhető. A szakértő szerint biztos, hogy 2020 előtt még tartogatni fog fordulatokat és meglepetéseket az újlakás-piac, mivel a szakemberhiány kérdése továbbra sincs megoldva. Egyelőre az átlagos „csúszás” 2,7 hónap, a 202 projekt közül 47 esetében regisztrálták az átadási határidő módosítását – tájékoztatott Balogh László.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Egy-két hónapos csúszást még a legnagyobb lakásépítő cégek is összegyűjtenek, miután rendszeressé vált, hogy az alvállalkozók egyik napról a másikra csapatostól eltűnnek, és változó színvonalon, eltérő tempóban dolgoznak az önállóan szerződött csapatok is, amelyek számosan vannak jelen egy-egy projektnél.

Egyedül a gépészeti területen jellemzők a nagyobb cégek, a többiek, azaz a burkolók, a villanyszerelők és mások kisvállalkozóként inkább önállóan szerződnek egy-egy projektre.

Az egyik legnagyobb budapesti lakásépítő társaság, a Metrodom Zrt. értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás kérdésünkre elmondta: egy érdemi dolog látszik, hogy új projektek nem igazán indulnak, a korai fázisú munkákhoz, mint a földmunkák és a szerkezetépítés, máris könnyebben találnak alvállalkozót, mint korábban, miután ezek kifutottak mindenhol.

A most induló projektek már 2020 őszi átadásúak, ezekből – a Metrodom megbízásából végzett piackutatás szerint – 50-75 százalékkal kevesebb lesz, mert sokan behúzzák a satuféket. Egyelőre az értékesítést pörgetik fel a beruházók,

6,5 ezer új építésű budapesti lakás van a kínálatban.

A kivitelezési véghajrá jövő nyár végére, ősz elejére várható, amikor vevők és kivitelezők számára egyaránt sokmilliós kérdés lesz, hogy kapuzárás előtt beérnek-e a célba. A legnagyobb kockázatot azok a vásárlók vállalják majd, akik a teljes vételárat kifizetik félkész lakásukra.

lakáspiac újlakáspiac
Kapcsolódó cikkek