Ingatlan

Idén sem fékez az újlakás-piac

Nem lassult a növekedés az országos újlakás-piacon 2018-ban sem: a fővárosban 469-re, míg a vidéki megyei jogú városokban 290-re nőtt az elérhető projektek száma, miközben az értékesítettség aránya is fokozatosan nő – derül ki az Otthon Centrum felméréséből. Az ingatlanközvetítő 2019-ben is a tavalyihoz hasonló erős évet vár az ingatlanpiacon, ahol az adásvételek száma várhatóan megközelítheti a 2018 végére várt 160 ezres számot.

Továbbra is bővül a magyarországi újlakás-piac: 2017 és 2018 decembere közt 11-gyel gyarapodva 469-re nőtt a megvalósítás különböző szakaszaiban lévő projektek száma, miközben az épülő és tervezett lakásállomány 8,5 százalékkal bővülve elérte a 32 300-as számot – derül ki az Otthon Centrum legújabb újlakás-piaci felméréséből.

Ezzel párhuzamosan az értékesítettség aránya is javult: míg 2017 utolsó hónapjában a felmért lakáskínálat 53,4 százaléka volt leköthető, addig egy évvel később már csupán 47,7 százalékát kínálták eladásra.

Fotó: Kallus György

Budapesten a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 94 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat: ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötödét jelenti – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Fotó: Otthon Centrum

 

Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a III. kerület 54, a XI. kerület 50, és II. kerület 39 projekttel. A pesti oldalon pedig Ferencváros (IX. kerület) és Zugló (XIV. kerület) 29-29 projekttel, míg Józsefváros (VIII. kerület) 33 projekttel került az élvonalba – tette hozzá a szakértő.

2018-ban egy újépítésű lakás átlagos négyzetméterára a fővárosban 892 ezer forint volt, ami 16,8 százalékos éves növekedést jelent.

A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI. és az XII. kerületeket jellemezte, ahol 1 millió forint feletti négyzetméteráron kínálták az újépítésű lakásokat megvételre. Ezzel szemben a külső pesti kerületekben 500 és 760 ezer forint közötti összeget kellett egy újlakás négyzetméteréért fizetni 2018-ban.

Vidéken is dübörögnek a projektek

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése alapján 290 társasházi lakás projekt volt elérhető 2018 decemberében, ezekben összesen 8 770 új lakást hirdettek megvételre – ismertette Soóki-Tóth Gábor. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert: itt épül az online meghirdetett újlakás projektek 48,3 százaléka.

A legtöbb lakás Győrben, Debrecenben és Szegeden épült, ahol sorban 1530, 1080 és 1050 új lakást kínáltak megvételre. Soóki-Tóth Gábor elmondása szerint a legdrágább vidéki projekt Pécsett ismert, ahol egy négyzetmétert 740 ezer forintért kínál a beruházó, míg a legolcsóbb, 190 ezer forintos négyzetméterárral egy miskolci projekt rendelkezik.

Idén sem fékez az ingatlanpiac

Ami a teljes ingatlanpiacot érinti – a használt lakásokat is beleértve – az Otthon Centrum az idén is a 2018-hoz hasonló erős évre számít. Soóki-Tóth Gábor szerint

a 2018-ra becsült közel 160 ezer adásvételt 2019-ben is elérheti a hazai

Folytatódik a fővárosi adás-vételek arányának enyhe csökkenése, miközben tovább erősödik a budapesti és a megyei jogú városok agglomerációjában található települések ingatlanpiaca, ahol az építési tevékenység is élénk lesz – köszönhetően a saját célra történő családi házak építésének.

Növekedés várható Budapest külső kerületeiben is, azonban a befektetői érdeklődés továbbra is a belső városrészek újépítésű lakásira összpontosul, hiszen kiadás szempontjából ezek a legkedvezőbbek. Az Otthon Centrum 2019-ben sem számít drasztikus árcsökkenésre, de a legdrágább szegmensekben már enyhülni fog a növekedés dinamikája.

újlakás-piac lakáspiac újépítésű ingatlanok
Kapcsolódó cikkek