Ingatlan

Kimazsolázzák a luxuslakások piacát

Kétmillió forint fölé emelkedtek a négyzetméterárak az idén a luxuslakások piacán, ahol a vevőket nem a drágulás, hanem a kínálat szűkössége fogja vissza, a beruházókat pedig immár a kedvezményes áfa kivezetése inti óvatosságra.

Mindenféle reklám és marketing nélkül, alig egy év alatt elkelt a rózsadombi luxustársasház, az Elysium lakásainak több mint 90 százaléka – tudta meg a Világgazdaság a projekt kizárólagos értékesítésével megbízott cég, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetőjétől, Kacsmarik Ágnestől, aki elmondta:

az egykori SZOT-szálló épületéből formálódó, minden szempontból a legfelső kategóriába tartozó, 98 lakásos luxusingatlant tavaly nyár elején még kétmillió forint alatti négyzetméteráron kezdték el értékesíteni, majd elsőként lépték át a kétmilliós lélektani határt.

Az Elysium által diktált trendeket követve időközben több budai fejlesztő is sikeresen kormányozta túl projektjét a négyzetméterenkénti kétmilliós árhatáron. Tehették, mert a legfelső kategóriában rendkívül szerény a választék, és igaz, hogy minden pénzt nem adnak meg a luxuslakások vásárlói, de az igényeiknek megfelelő ingatlanokat megfizetik.

Fotó: Fine&Country látványterv

Amennyiben találnak ilyet! Ugyanis a fejlesztők behúzták a féket, a kedvezményes, 5 százalékról 27 százalékra visszaugró lakásáfa közeledtével leállnak, és kivárnak

– állítja Kacsmarik Ágnes. A luxuskategóriában ugyanis az áfaemelés már olyan mértékű drágulást okoz, ami a jellemzően kis projektekben érdekelt, három-nyolc lakásos, felső kategóriás budai házakat építő fejlesztőknek már elviselhetetlen mértékű üzleti kockázat. A telekárak drasztikus emelkedése, a folyamatos építőipari költségnövekedés a legdrágább anyagokból és technológiával dolgozó kivitelezők önköltségét is jócskán megdobta, ami az épülő luxuslakások piacán negyedévente szabad szemmel is látható áremelkedést okoz – fogalmaz a a szakértő.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

ingatlanpiac luxus
Kapcsolódó cikkek