Ingatlan

Bérlakásokat épít Nyírbátor

Mintaprojektté válhat a nyírbátori önkormányzat bérlakás-programja, amelynek az első üteme egymilliárd forintba kerül.

Egymilliárd forintos, kétharmad részben hitelből finanszírozott bérlakásépítési programot indított tavaly a nyírbátori önkormányzat, hogy megállítsa a város lakosságszámának csökkenését, de ezzel segíti azt is, hogy a helyi ipari park cégeinek növekvő munkaerőigényét ki tudják elégíteni. A tízhektáros önkormányzati telken

az első körben 71 bérlakás épül, ezek már szerkezetkészek.

A közbeszerzési pályázaton kiválasztott kivitelezőnek vállalnia kellett, hogy az új városnegyedben a bérlakások mellett eladásra, saját kockázattal is épít lakásokat.

Ezzel a területet tömbházak, sorházak és kertes házak is színesítik majd. A külföldi tanulmányutak tapasztalatai azt mutatják, hogy fontos szempont a heterogén lakóingatlan-állomány és lakosság-összetétel garantálása

– mondta a Világgazdaságnak Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

A kivitelező a Magera Design Építőipari Kft., amely 80 társasházi lakást és 20 kiskertes sorházit épít a bérlakások mellett, hogy a különböző szakágaknak folyamatosan munkát adjon, mert ez a leginkább költséghatékony megoldás. A nyírségi kisvárosban építeni ugyanis nem annyival olcsóbb, mint amennyivel alacsonyabbak az eladási árak a nagyvárosiaknál. Az építési vállalkozónak is szűkebb résbe kell betalálnia a saját haszna érdekében, ám ha látható a haszon, az piaci szereplőket vonz a projektbe.

Elkészült az önkormányzat által építtetett 114 ágyas munkásszálló is – válaszolt a Világgazdaság kérdésére a városvezető –, már az üzemeltetési pályázatát is kiírták, és hamarosan megjelenik a bérlakások bérbeadására vonatkozó felhívás is.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

bérlakásprogram lakásépítés Nyírbátor
Kapcsolódó cikkek