Ingatlan

A megvásárolható bérlakás ösztönözheti a gyermekvállalást

Az évente megépülő több ezer, akár tízezer bérlakással hosszú távon, tartósan pozitívan tudná befolyásolni az állam a bérleti díjakat és a lakásárakat is.

A kormánynak foglalkoznia kellene a lakásbérleti díjak jelentős növekedésével, azok mérséklésével, aminek egyik eszköze lehetne egy megfizethető, államilag támogatott, a családalapítást segítő, tulajdonszerzési lehetőséggel kombinált közhasznú lakásépítési program

– tudta meg a Világgazdaság a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) közvélemény-kutatásának összegzését.

A TLE tavaly tette közzé osztrák mintára kidolgozott közhasznú lakásépítési programjavaslatát, amely a magánbérlakás-piacról kiárazódó, de szociális bérlakásra nem jogosult középréteg számára kínálna megoldást.

Az évente megépülő több ezer, sőt akár tízezer bérlakással hosszú távon, tartósan pozitívan tudná befolyásolni az állam a bérleti díjakat és a lakásárakat is.

Forrás: MTI/MTVA

Ausztriában évente 15 ezer közhasznú bérlakás épül, a projektek mindegyikéhez igazolniuk kell az építőtársaságoknak, hogy van-e valós kereslet a tervezett beruházásra, mert csak akkor kapják meg az állami kedvezményeket. A TLE úgy döntött, hogy javaslatához maga készít egy gyors felmérést, amely bár nem reprezentatív, de kiindulópont lehet egy fiataloknak szóló bérlakásépítési és -kezelési rendszert is magában foglaló lakásprogram kidolgozásához.

Az online felmérés tizennégy kérdésére több mint 1200 válasz érkezett, többségében fiataloktól, a közhasznú bérlakásrendszer kiemelt korcsoportját 18–35 év közöttiektől.

Kiderült, hogy ők a most jellemző négyzetméterenkénti 3000 forintos bérleti díjjal szemben 1000-1300 forintos négyzetméterenkénti tarifát tartanak elfogadhatónak és megfizethetőnek egy kétgyerekes család számára, 65 négyzetméteres, új építésű budapesti lakás bérleti díjaként. A korcsoport 93 százaléka szerint a piacinál alacsonyabb bérleti díjat és tulajdonszerzési lehetőséget kínáló minőségi közhasznú bérlakásrendszer ösztönözné a családalapítást, gyermekvállalást.

 

A teljes cikk a Világgazdaág csütörtöki számában olvasható

TLE bérlakásépítés
Kapcsolódó cikkek