Ingatlan

Jegelt projektekbe ütköznek a mérnökök

Bizonytalanná vált az építőiparban dolgozó mérnökök megbízásainak 30-40 százaléka a megrendelői kör első pánikreakciója nyomán.

Az építkezések és a felújítások tervezésére szóló megbízások 30-40 százalékában vonták vissza vagy állították le a megkezdett munkákat az elmúlt napokban

– derült ki a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) felméréséből. A kamarai kérdőíveket több mint hatezer tervező szakmérnök válaszolta meg a 21 ezres tagságból. Nagy Gyula, az MMK elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva kifejtette: a túlnyomórészt az építőiparban dolgozó mérnökök várakozásaira voltak kíváncsiak, és arra, hogy a következő, várhatóan nehéz időszakot miből és hogyan tudják túlélni. Az elmúlt három hétben tapasztalt megrendelői visszalépéseket pánikreakciónak tekintik, ennek intenzitása a következő hetekben enyhülhet, ha a világjárvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási korlátozások után nem lesz szükség további szigorításokra, és láthatóvá válik a járvány lehetséges időtartama. A mérnökök körében régóta tervezett felmérésre a koronavírus miatti helyzet adott apropót.

Fotó: Shutterstock

A kamara vezetősége képet akart kapni arról is, hogy tagjai milyen szervezeti formában, milyen nagyságrendű cégekben és cégeknek, milyen megrendelői körnek dolgoznak, és milyen nehézségekkel szembesülnek munkájuk során. A megbízói, befektetői kör hangulata számottevően befolyásolja a mérnöktársadalom kilátásait, így most az állami, önkormányzati, magánbefektetői és lakossági megbízók óvatossága miatt a többség pesszimistán ítéli meg a jövőt.

A szakmérnökök azt látják, hogy erősen lassul az építőipar, a cégek visszafogják a kapacitásokat, a költéseket, máris racionalizálnak.

Az állami kórházépítések és -felújítások tervezésének felfüggesztése például háromszáz tervezőt érint, akiknek tetemes munka- és jövedelemkiesést okoz az érthető okokból meghozott döntés – jelezte az elnök. Nagy Gyula rámutatott: a 17 kórházra, összességében 900 ezer négyzetméternyi terület korszerűsítésére és építésére szóló tervezői megbízásokat reményeik szerint csak ideiglenesen állították le.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

felmérés Nagy Gyula építőipar Magyar Mérnöki Kamara (MMK) éíptkezés ingatlan
Kapcsolódó cikkek