Ingatlan

Biztosra mennek az új lakások vevői

Léket kapott tavaszra az újlakás-piac: a fejlesztők óvatosak, a kínálat szűkül, a vásárlók a majdnem kész lakásokat keresik a jelentős határidőcsúszások miatt.

Kiárusítják a folyamatban lévő projekteket az újlakás-építők, de újabb beruházásba már kevesen kezdtek az idén.

A szabad, azaz megvásárolható lakások kínálata folyamatosan szűkül, az utánpótlás szerény, az első negyedévben alig félezer újabb ingatlan került piacra a frissen indított projektekben – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport tavaszi összefoglalójából.

Még több mint 3,5 ezer olyan lakás szerepel az adatbázisokban, amely az 5 százalékos áfa hatálya alatt kapott építési engedélyt, de nem épül, és nem is kezdték meg az előértékesítését a fejlesztők.

A 22,5 ezer, legalább négylakásos házban épülő lakást tartalmazó adatbázis szerint idén tavasszal értékesítették a fejlesztők a legkevesebb lakást az elmúlt négy és fél év során: most mindössze 630-at adtak el. Az időszakban a csúcs 2017 tele volt, a mostaninál mintegy négyszer több eladott társasházi lakással. Az idei tavaszi értékesítési volumen drasztikus visszaesés az előző negyedévhez képest is, az akkori érték felét sem teszi ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A tranzakciós mélypontot elsősorban a használt lakások piacát is visszavető koronavírus-veszély okozta. Emellett az 5 százalék áfával épült lakások szűkülő kínálata, a 27 százalékos projektek év eleji drágulása is az értékesítési volumen visszaesésére hatott – olvasható ki az elemzésből.

Az 5 százalékos projektekben értékesített lakások száma az előző negyedévhez képest 40 százalékkal, a 27 százalékos áfával árazottaké majdnem 70 százalékkal esett vissza.

Tavasszal mintegy 6,8 ezer szabad lakás alkotta a budapesti új építésű lakások kínálatát. Az idén indult projektek zöme kis lakásszámú, a friss fejlesztések között 50 lakásosnál nagyobb a Klapka Residence és a Kék-Duna Rezidencia I. üteme.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Budapesti Lakáspiaci Riport Eltinga építőipar
Kapcsolódó cikkek