Ingatlan

Kísértetirodák helyett közösségi terek

Teljesen megváltozik az irodák szerepe a jövőben, miután tartósan nagy marad a home office és a távmunka jelentősége, felerősödik a korábbi munkaterület közösségépítő funkciója.

Napi rutinná vált a home office az elmúlt bő félévben a koronavírus-járvány hatására a cégek 83 százaléka rendelt el új munkarendet. A távmunkavégzés kedvező tapasztalatai tartós változásokat generálnak a cégek irodával, telephellyel kapcsolatos terveiben – derül ki a magyar üzleti ingatlanszakma szövetsége, az ACORA (Alliance of Commercial Real Estate Advisors) több mint félezer Magyarországon működő cég, multinacionális és hazai vállalattól beérkezett választ feldolgozó online kutatásából.

Nincs markáns eltérés a multinacionális- és kisebb vállalkozások között a home office-ban dolgozók arányát tekintve, de a szektoronkénti bontásban már igen, például az üzleti tanácsadással és kommunikációval foglalkozó cégek ötöde egyáltalán nem használja, az építőiparban és oktatásban működők pedig még ennél is nagyobb arányban utasítják el a távmunkát. Azok a cégek, amelyek engedélyezik a home office-t, többnyire heti egy-két napra korlátozzák, a heti 1-2 napnál gyakoribb, valamint az ennél ritkább távmunka a cégek negyedénél fordul elő.

A home office elleni egyik legfontosabb érv, hogy romlik a dolgozók összetartása és a csapatmunka, amitől a multinacionális vállalatok háromnegyede, míg a kkv-k 60 százaléka tart.

Ennél is jobban félnek azonban a cégek a személyes kommunikáció előnyeinek az elvesztésétől, ezt a válaszadók 90 százaléka megjelölte ellenérvként. Az online lehetőségek ma már aligha szabnak határt a távmunka alkalmazásának, az új eszközök szükségességét csak a válaszadók 15 százaléka jelölte meg visszatartó erőként.

Fotó: Shutterstock

A nagyvállalatok illetékeseinek fele szerint a rugalmasabb munkavégzés miatt csökken majd az irodák területe, a válaszadók háromnegyede pedig úgy ítéli meg, hogy elsősorban a személyes kapcsolattartás terepeként marad fenn majd az iroda, míg a munkavégzés egyéb területein tovább nőhet a home office szerepe.

A kkv-k esetében ez a két mutató jóval alacsonyabb, vagyis sokkal kevésbé gondolják, hogy a jelenlegi helyzet hosszabb távon is fennmaradhat. A méretváltozások mértéke nem lesz számottevő – ebben minden megkérdezett egyetértett.

Nem akar vagy a fennálló szerződése miatt nem tud változtatni a meglévő területén sem átalakítással, sem visszaadással a cégek háromnegyede, noha 18 százalékuk jellemzően kisebb területet venne igénybe a jövőben. Érdekesség, hogy

a kkv-k 13 százaléka viszont nem csökkenteni, hanem ellenkezőleg, növelni tervezi irodaterületeit, erre a multiknak csak a két százaléka készül.

Elsősorban az üzleti és kommunikációs szektorban, a pénzügyi és az internetes szolgáltató és IT piacon lesz jellemző a bérelt területek csökkentése. Utóbbi azért nagyon különös, mert ez a szektor egyértelműen a világjárvány nyertesei közé számít, viszont érthető is, miután a cégek fele az online fejlesztések miatt szeretne irodaterületet módosítani. A gazdasági helyzetere csupán a cégek 15 százaléka hivatkozott indokként. Nincs 10 százalék azon cégek aránya, ahol a megváltozott egészségügyi elvárások és előírások miatt készülnek átalakításokra az irodaházban, ráadásul a csökkentés mellett döntők harmada ideiglenesen lép csak, a pandémia után visszatérni tervez a régihez hasonló méretű bérleménybe.

kis- és középvállalkozások home office irodapiac koronavírus munkavégzés
Kapcsolódó cikkek