Ingatlan

Telítődik az albérletkínálat, zuhannak a bérleti díjak

A magyarországi bérelhető lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett.

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, amely egyrészt “pillanatképet” ad arról, hogy december első napjaiban hol tartott az albérletpiac.

A bérelhető lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett.

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.

Fotó: NOGUCHI PORTER NOVELLI

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején:

több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent az ingatlan.com adatai szerint.

Fotó: ingatlan.com

Az ingatlan.com szakértője elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

A decemberi hatalmas kínálatbővülés és a budapesti árcsökkenés illeszkedik a korábbi hónapokban kialakult trendbe. A hivatalos adatok – azaz a KSH-ingatlan.com lakbérindexe – szerint októberben is mérséklődtek a bérleti díjak.

Országos szinten 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, idén szeptemberhez képest pedig 2,3 százalékkal csökkentek.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexének részmutatói szerint októberben a fővárosban volt a legnagyobb az árcsökkenés: több mint 11 százalékkal estek vissza éves szinten. A többi országrész közül Pest megye és Észak-Magyarországon 1 százalék alatti volt a mérséklődés, a Dél-Alföldön viszont 3,8 százalékkal mentek lejjebb bérleti díjak a kínálati oldalon.

Budapesten belül októberben az előző hónaphoz képest a budai hegyvidéki városrészekben,

vagyis az I., II. és XII. kerületekben volt a legkomolyabb csökkenés, több mint 5 százalékkal estek a bérleti díjak.

budapesti ingatlanpiac bérleti díjak
Kapcsolódó cikkek