Ingatlan

Kelendő lett a korszerűtlen lakás a friss adatok szerint

A használt és különösen a felújításra szoruló lakóingatlanok iránt élénkülő kereslet motorja jórészt az új állami otthonfelújítási támogatás lehet.

Megmozgatta a jogosultak fantáziáját az ősszel meghirdetett és az idén januárban életbe lépett új otthonteremtési csomag, már a múlt hónapban növekedni kezdett az adásvételek száma, a kereslet emelkedése pedig erős évet, a lendület fokozódását ígéri. Az Ingatlan.com-on mért érdeklődések száma februárban 20 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A használt és különösen a felújításra szoruló lakóingatlanok iránt élénkülő kereslet motorja jórészt az új állami lehet. A lakásfelújítással foglalkozó vállalkozások mindezek alapján növekvő számú megbízásra számíthatnak, nemcsak a meglévő, hanem a frissen vásárolt otthonok korszerűsítésére készülőktől is.

Meglepően nagy a növekedés az erősen lerobbant, komplex felújításra szoruló, nagy energiafogyasztású lakások iránt. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra ugyanis 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban – tudtuk meg. Lakáseladáshoz kötelező energiatanúsítványt készíttetni, ezek számának alakulása és kategóriák szerinti megoszlása pontos tükre a lakáspiaci folyamatoknak.

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

A felújítási költségek felét, akár hárommillió forint átvállalását ígérő állami program segítségével a teljes energetikai korszerűsítést is el lehet végezni, ez érzékelhetően motiválja a vevőket.

Egyre több felmérés szondázza, hogy pontosan mire is költik a támogatással megduplázható felújítási keretet. Úgy tűnik, hogy bár az állami ingyenmilliókat gyakorlatilag bármilyen felújításra és beépített bútor vásárlására is fel lehet használni, sokan terveznek a rezsijüket csökkentő korszerűsítést.

A múlt hónapban 10,2 ezer használt lakóingatlan kelhetett el az Ingatlan.com becslése szerint. Ez a szám 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és 9,6 százalékkal az idén januárra becsültet.

A növekedésre utaló adatok nem okoznak meglepetést, számítani lehetett rá, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon

– közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Előrejelzése szerint a következő hónapokban még erőteljesebben nő a lakáspiaci forgalom, mint tavaly. Ebben azonban meghatározó szerepe lehet a koronavírus-járványnak, hiszen tavaly tavasszal a járvány megjelenése miatt estek az eladások, az akkorihoz képest viszont az idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételt is jelezhet éves összevetésben a statisztika.

lakásfelújítások ingatlan.com családi otthonteremtési program
Kapcsolódó cikkek