Ingatlan

Megfizethetőbbek lehetnek az új lakások

Akár évi 40 ezer lakóingatlan épülhet az évtized közepére, ez a megfizethető lakásárak egyetlen esélye is egyben, amihez a kínálat bővülésére van szükség. A vevők több mint fele most nem lakást, hanem házat keres.

Részben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető az új építésű lakóingatlanok piacán idén látható robbanásszerű bővülés. Április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra, ami az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet pedig 81 százalékkal múlja felül – közölte az ingatlan.com. A több mint 20 ezer hirdetés adatain, valamint a hivatalos KSH-számain alapuló elemzés szerint több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet.

Jól látszik az is, hogy az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az ingatlan.com adatai szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző.

Fotó: Kallus György / VG

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

az iker-, sor- és családi házak népszerűsége egyrészt azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba. Másrészt az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.

A lakásépítési adatok is összhangban vannak ezzel, a hivatalos számok szerint az az év első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épületre, lényegében családi házra adtak ki engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023–24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant is átadhatnak Magyarországon, az évtized közepén pedig a 40 ezres szint is elérhető lehet. Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is. Ha fenntartható módon több ingatlan épül, akkor a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani, ami viszont olcsóbb építkezéseket és megfizethetőbb lakásárakat is jelent

– tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. Ráadásul szűkebb kínálat esetén a kevesebb új lakást és házat drágábban is el lehet adni, ami viszont a használt ingatlanok áraiba is begyűrűzhet.

Április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, míg ugyanez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezret tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos négyzetméterárával szemben a házak 518 ezres áron szerepeltek a kínálatban.

ingatlanárak újlakás-piac lakáspiac újépítésű ingatlanok ingatlan ingatlan.com ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek