Ingatlan

A vidéki nagyvárosok legyőzik Budapestet a lakáspiacon

A fővároson kívüli piac nagyon megerősödött az utóbbi években.

„Tavaly több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami évtizedes csúcsot jelentett. A kiemelkedő múlt évi adatoknak köszönhetően 2020-ban már 28,9 lakásátadás jutott 10 ezer lakosra, szemben a 2015-ös 7,7 új lakással, azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakás-átadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt.

Az, hogy a járvány évében ért el kiugró adatokat az új lakások piaca, elsősorban azzal magyarázható, hogy ez a szegmens lassabban reagál a válságra. A múlt évben átadott lakások többségének építése ugyanis jellemzően 1-2 évvel korábban indult

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője saját adatokra és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzésre hivatkozva.

Hozzátette:

A lakosságarányos adatok alapján az is látható, hogy a fővároson kívüli piac nagyon megerősödött az utóbbi években.

Budapesten tavaly 36,5 új lakás jutott 10 ezer lakosra, miközben több megye is – Hajdú-Bihar, Somogy, Pest és Győr-Moson-Sopron – megelőzte a fővárost. Utóbbi megyékben 38,2–85,4 új lakás jutott 10 ezer főre.” A szakember szerint Győr-Moson-Sopron évek óta kiemelkedik a lakosságarányos lakásátadásokat tekintve. Ez részben a megye az országos átlagnál erősebb gazdasági teljesítményének, ipari fejlettségének, valamint az osztrák határ közelségének, ezzel összefüggésben az ingázók magas számának köszönheti kiugró eredményeit. Hajdú-Biharban a debreceni fejlesztések játszanak fő szerepet az új lakások piacán látható élénkülésében, míg Somogyban a Balaton-parti települések jelentik a fejlődést motorját.

A járványhatás tehát nem látszik a lakásátadások számában, de az építési kedv visszaesett.

Fotó: Shutterstock

2020-ban kevesebb mint 30 ezer lakóingatlanra adtak ki engedélyt, ez pedig több mint 10 ezres visszaesést jelent az előző évek számaihoz képest. A csökkenésben fontos szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az idén ugyanakkor ismét életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra.

Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet a 2020-ban látott megtorpanás után jelentősen nőtt 2021 első négy hónapjában. Az eladásra hirdetett lakóingatlanokra érkezett érdeklődések száma 160 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 60 százalékkal 2019 első négy hónapját is, amikor a koronavírus-járvány még nem fogta vissza a keresletet.

A kereslethez pedig a következő árak társulnak:

az elemzés szerint Budapesten az eladásra hirdetett új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára április végén/május elején 907 ezer forint volt, míg Debrecenben 663 ezer, Kecskeméten 624 ezer, Győrben pedig 521 ezer forintot tett ki.

Az idén és a jövőben várható trendekről Balogh László azt mondta: a kedvezményes lakásépítési áfa felpörgeti a lakásépítési kedvet és a kereslet alapján is erősnek mutatkozik, ezért fejlődésre van kilátás a járványhatásból adódó bizonytalanság visszahúzódása után. Ahogyan a használtlakás-piacon az elmúlt egy-két évben egyre inkább érezhető volt, úgy az új lakások piacán is arra lehet számítani, hogy a lakásépítések motorja vidékre költözik.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek