Az ingatlanok áremelkedése még mindig töretlen, az enyhébb nyár után aktívabb őszi szezonra számít a Duna House ingatlanközvetítő – írta közleményében a cég.

Idén számos tényező formálta az ingatlanpiacot, az év eleji rekordok után csökkenni látszik a kereslet, amelyre a szomszédos háborús helyzet, valamint a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak.

Nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben

– emelte ki Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben.

panellakás
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Hozzátette, hogy a lassuló piaci tendenciák mellett nem várnak szélsőséges zuhanást.

Az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan jellemző, az első fél év adatai szerint vidéken családi házat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban csaknem a duplájába kerül egy négyzetméter.

Rekordokat döntenek a panellakások is:

vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként.

Országosan nőtt a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első fél évben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, míg tavalyi alig 3 százalékos volt ez az arány. Csak Budapestet vizsgálva, ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot.

Érdekesség, hogy az idén már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát a népszerű Újlipótvárosban

– írta a Duna House kommünikéje.

Gyorsan zárultak a tranzakciók az elmúlt két negyedévben, az értékesített lakások és házak csaknem 4 százaléka kevesebb mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.

Az eddigi legdrágább ingatlan 860 millióért kelt el,

a legkisebb és egyben legalacsonyabb végső áron értékesített ingatlan egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisház volt, amely 1,1 millió forintért talált gazdára.

eladó ingatlan
Fotó: Kallus György / VG

A luxusingatlanoké az élmezőny a négyzetméterár alapján. Ebben a kategóriában a csúcstartó egy II. kerületi, új építésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családi ház, amelyért csaknem 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan idén egy 1030 négyzetméteres felújítandó kastély volt Veszprém megyében.