Az ingatlanárak 10 százalékkal alacsonyabbak lehetnek fél év, egy év múlva. A hitelezés és a befektetői aktivitás várható visszaesése, illetve az extrém mértékű egyaránt meggyengíti a lakossági keresletet. Ez pedig az ingatlanárak csökkenését vetíti előre írja a Növekedés.hu.

eladó ingatlan
Fotó: Laufer László / Új Dunántúli Napló

 

Különösen felújítandó, nagyobb méretű lakásokat, házakat lehet majd valószínűleg nyomottabb árakon vásárolni.

 

A portál emlékeztet, hogy a megnövekedett inflációra válaszul a Magyar Nemzeti Bank lendületes kamatemelési ciklust folytat. Emiatt lassan a két számjegyű tartományba lépnek a jelzáloghitelek kamatai. A kamatkörnyezet ráadásul tovább emelkedhet és tartósan magasan maradhat.

Kevés országban magasabb az alapkamat a magyarnál, de a jegybank kényszerpályán van

A világon mindössze 26 országban nagyobb a mint Magyarországon, de itthon egyelőre fel sem merülhet a csökkentés.

Ez érdemben visszaveti a jelzáloghitelek iránti keresletet, ami meggyengíti az ingatlanok iránti keresletet is. Ez azért okoz gondot, mert a vásárlók többsége jellemzően segítségével tudja megvenni új otthonát.

 

Egy lakás vagy ház kiadásán egy év alatt nagyságrendileg bruttó 3,5 százalékos kiadásarányos hozamot lehet elérni, ha kalkulálunk az üresen állással, amortizációs és egyéb járulékos költségekkel. Ezzel szemben a kötvénypiacon már 10 százalék feletti hozamok repkednek, ami ráadásul kockázatmentes. 

 

Az ingatlanok ára azonban a gazdasági válság irányától függően akár lendületesebben is csökkenhet. Idén és jövőre összesen 25 százalék körüli infláció várható. A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak. Az élelmiszer-infláció augusztusban 30 százalék felé emelkedett. A fogyasztói árak emelkedése és a fogyasztói bizalom gyengülése érdemben visszaveti az ingatlanpiacon a fizetőképes keresletet.

A rezsicsökkentési politika szigorítása, valamint a nemzetközi földgáz- és áramárak megugrása az elkövetkezendő negyedévekben rendkívül nagy terhet róhat a lakosságra.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas ellen

A magyar lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt.


A nemzetközi alakulásától függően várhatóan a gazdasági teljesítmény is visszaesik az Európai Unióban, különösképp a nagy energiaigényű Németországban. A negatív gazdasági környezet Magyarországra is begyűrűzik.

Idehaza is magasabb kamatkörnyezet, mérsékeltebb beruházási aktivitás és magasabb várható. Ez szintén nem az ingatlanárak emelkedését segíti. Magyarország vezető ingatlanközvetítő vállalatainak adatai alapján az ingatlanpiaci tranzakciószám durván 15 százalékkal alacsonyabb napjainkban, mint egy éve. Az eladáshoz szükséges idő is egyre jobban hosszabbodhat. Az ingatlanárak tízéves masszív emelkedő trendben mozogtak. Ennél hosszabb ingatlanpiaci felívelő ciklus jellemzően nincs.

 

A magas rezsijű, nagy méretű és nagy belmagasságú lakások ára a magas energiaárak miatt nagyobb mértékben eshet. A kereslet egyértelműen eltolódhat a kisebb méretű, jó állapotú ingatlanok irányába, amelyek beleférnek a rezsitámogatott keretbe.

 

Ennek fényében a kisebb méretű lakások értékállóbbak lehetnek. Nagyobb régi lakást azonban várhatóan igencsak nyomott árakon lehet majd fél év – egy év múlva venni. Az ugyanis lomha. Ennyi időre lehet szükség, hogy a negatív folyamatok begyűrűzzenek az árakba.