A budai kerületek utcáin számos, különböző építészeti stílust képviselő épületben kínálják eladásra a tulajdonosok lakásaikat, ugyanakkor az idei évben a Duna House által értékesített fővárosi ingatlanok mindössze 11,5 százaléka helyezkedett el ezekben a kerületekben – írta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője, a szombaton megjelent piaci körképükben.

lakótelep, panel, napelem, erkély
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hat budai kerületben 2022-ben zárult adásvételek alapján Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 négyzetméteres ingatlanért. 

A budai oldalon vásárlók a legtekintélyesebb összeget a XII. kerületi téglaépítésűekért adták, 2021-hez képest 38%-kal költöttek többet, átlagosan 78,8 millió forintot adtak egy 70 négyzetméter körüli ingatlanért. A kerület átlagos négyzetméterárai 47%-ot emelkedtek a 2019-es adatokhoz képest, az idei évben átlagosan 1,1 millió forintba került itt az otthonteremtés négyzetméterenként.

2022-ben a budai oldal legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanáért, egy 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forintot jelent négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana is. Míg a legkisebb alapterületű lakásért egy 18 m2-es, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó. 

A köztudatban élő kép szerint az ingatlanvásárlás jelentősen drágább, ha az érdeklődő a budai oldal kínálatából szeretne választani. Ezt a hiedelmet a tranzakciós adatok is alátámasztják, főként a panelek tekintetében, hiszen az idei év harmadik negyedévében átlagosan 170 ezer forinttal többet fizettek a vásárlók négyzetméterenként ezért az ingatlantípusért Budán, míg a téglaépítésűek között mindössze 55 ezer forint értékű volt az árkülönbség az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva a főváros budai és pesti fele között

 – folytatta a szakértő.

A főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a III. és a XI. kerületben található. A Duna House Barométer negyedéves adatai alapján a budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanok forgási sebessége a legnagyobb, átlagosan 73 nap alatt zárul az adásvétel. Az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37%-kal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai, míg 2021-hez mérten 28%-os áremelkedéssel kell számolni az idei évben annak a lakásvásárlónak, aki III. kerületi panellakást keres. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

Az elmúlt években kilőttek a XI. kerületi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterárai is, az idei évben közel 40%-kal drágábban juthat házgyári lakáshoz a vevő, mint 2019-ben. Az energiaárak emelkedése és a panelek rezsivédettsége hozzájárult a lakótelepi otthonok iránti kereslet növekedéséhez, ezzel felfelé hajtva az árakat. Idén ráadásul a népszerű XI. kerületi lakótelepeken már a millió feletti négyzetméterár sem ritka, például egy befektetésnek vagy első lakásnak kiváló 28 négyzetméteres, lakható állapotú panellakás esetén. Ennél az ingatlantípusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették idén.

A budapesti újépítésű ingatlanpiacon már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár, a Duna House Barométer harmadik negyedéves adatai alapján viszont a budai I. kerületben értékesített újépítések négyzetméterára már a 3 millió forintot is megközelítette.

 Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő újépítésű ingatlan egy XI. kerületi lakás, eladási ára 99 millió Ft volt. A 69 négyzetméteres ingatlanért a fővárosi újépítésű piacon átlagosnak számító, közel 1,5 millió forintot fizettek négyzetméterenként.