Meglepő, de a sokak által kedvelt panelek ára csökkent a legnagyobb mértékben a fővárosban, ahol az októberben mért 716 ezer forintos átlagos négyzetméterár 6 százalékkal kedvezőbb a harmadik negyedévben mérthez képest. Ez a változás egy kétszobás lakás árában kétmillió forintot jelent átlagosan – közölte friss elemzésében az Otthon Centrum.

panel, kislakás, paneldzsungel
Fotó: Világgazdaság

A téglalakások 960 ezer forintos négyzetméterára is mérséklődött, 4 százalékkal kedvezőbb lett Budapesten az előző negyedévesnél. Ez szintén majdnem kétmillió forint különbség egy 50 négyzetméteres lakás esetében.

Októberre tehát megállt az árak emelkedése az előző negyedévhez képest, és 

néhány ezer forinttal olcsóbb négyzetméterárak jellemzik a piacot, ennek ellenére sokkal drágábban lehet lakáshoz jutni most, mint az év elején – állapították meg.

A legkisebb mértékben a használt házak ára változott, az 593 ezer forintos átlag 1,5 százalékkal lett kevesebb. Ez egy száz négyzetméteres ház esetében majdnem egymillió forintnyi árelőny a három hónappal ezelőttihez képest. 

Kerületenként jókora különbség alakult ki a négyzetméterárakban, vagyis ugyanakkora összegből igencsak eltérő lakáshoz lehet jutni az egyik vagy a másik városrészben.

A fővárosban egy mindössze 30 négyzetméteres téglalakás vásárolható 30 millió forintból

az  Otthon Centrum átlagolt harmadik negyedéves adatai szerint. A legkisebb, mindössze 22,5 négyzetméteres alapterületű lakást a XII. kerületben lehet megvenni ennyiért, míg a többi budai kerületben is jobbára csak egy 30 négyzetméteres lakásra futja a megadott összegből. A Belvárosban is hasonló nagyságú ingatlanokra van esély 30 millióból, a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég 30 millió forint. 

A külső pesti kerületekben viszont akár 40 négyzetméter feletti, másfél szobás lakást is találhat az, akinek ennyi pénze van. A legnagyobb alapterületű ingatlant a X. kerületben lehet kapni 30 millióból, Kőbánya térségében már 47 négyzetméteres lakás is elérhető ennyiért.

A téglalakásoknál bő 10 négyzetméterrel nagyobb (39 négyzetméteres) panellakás vásárolható 30 millióból. Budán a négyzetméterár átlagos értéke alapján a III. kerületben 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméter jönne ki ekkora összegből. A népszerű XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz. 

A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható ezért az összegért.

Például Csepelen 46 négyzetméter, a XVIII. kerületben 45, de a többi külső pesti kerületben is legalább 40 négyzetméteres panellakás kapható 30 millióért.

Aki maximum 30 millióból tud ingatlant vásárolni, elvileg családi házból tudja a legnagyobb alapterületűt megvenni, átlagosan 50 négyzetméterest a négyzetméterárak alapján. Kis szerencsével Csepelen 57 vagy Soroksáron akár 74 négyzetméteres ház is reális lehetőség lehet 30 millió forintból.

Az ingatlan elhelyezkedése és állapota erős hatással van az árra mindenhol, másrészt a kisebb lakások rendszerint magasabb fajlagos áron cserélnek gazdát a piacon – hangsúlyozza az Otthon Centrum elemzése.