Megszületett a legrangosabb ingatlanszakmai megméretés, az ingatlanfejlesztők Oscar-díjaként számontartott FIABCI-verseny magyarországi pályázatának végeredménye, a 21 kategóriában díjazott projekteket a sajtónak kedden mutatták be. A legjobb magyar ingatlanfejlesztések 2024-ben PMiamiban, a nemzetközi döntőben vehetnek részt. 

A Magyar Zene Háza. Fotó: Fiabci Magyarország

Az eddigi 29 FIABCI-pályázaton öt kontinens 36 országából érkező projektek nyertek arany- vagy ezüstérmet a különböző kategóriákban – hangzott el. Ma már több mint 20 országban szerveznek nemzeti pályázatot, ezek egyike Magyarország, amely a rendszerváltás után kapcsolódott be az ingatlanszakmai versenybe.

Az első magyar érdekeltségű megméretés 24 évvel ezelőtt zajos sikert hozott, a ferencvárosi tömbrehabilitáció rögtön első díjas lett. Az azóta eltelt több mint két évtizedben 16 kategóriában 33 aranyat és 39 ezüstöt nyertek a magyarországi ingatlanfejlesztések.

Az idei nemzeti seregszemlén a Magyar Zene Házára díjeső hullott, aminek megálmodója, a japán sztárépítész, Sou Fujimoto volt. A kiemelkedő minőségben kivitelezett épület január végén nyílt meg, azóta egymillió látogató lépte át a küszöbét. A közönségkedvenccé vált különleges komplexumot a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében csak nemrég láthatta és járhatta be a tervező, aki hangsúlyozta, hogy egy épületet az emberek lehelnek tele élettel.

A Liget Projekt ikonikus épülete, a Magyar Zene Háza a (Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.) lett a XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázat I. helyezettje, egyben a Kulturális kategória I. helyezettje, a Környezettudatos Építés kategória I. helyezettje és a Legjobb projekt a pályázók szavazati alapján.

A további díjazottak:

Fotó: Adam Horvath

A II. helyezett, egyben a Szállodai kategória I. helyezettje a Botaniq Turai Kastély (Real Estates Kft.)


 

Fotó: Fiabci Magyarország

III. helyezett az Irodaház kategória I. helyezettje, az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum (fent)

A funkciók szerint tagolt kategóriákban is gazdag pályázati anyagból válogathatott a szakmai zsűri.

A Lakóépület kategória I. helyezettje a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíjával „A lakhatás biztonsága” projekt, Budapest XIII. kerületi Önkormányzat Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos lakóépülete (lentebb)

Fotó: Fiabci Magyarország

 

Az Örökségvédelem kategória I. helyezettje a mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyed:

Fotó: Fiabci Magyarország

 

az  Egyházi Létesítmények kategória I. helyezettje a pátyi Szent II. János Pál pápa templom:

Fotó: Fiabci Magyarország

a Közlekedési létesítmények kategória I. helyezettje pedig a Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése (Speciálterv Kft.):

Fotó: Fiabci Magyarország


 A Sport és rekreáció kategória I. helyezettje az Aquaticum Debrecen Strandfürdő (Hunép Kft.):

Fotó: Fiabci Magyarország


Kategórián kívüli létesítmények I. helyezettje a BKIK különdíjával a Hungexpo Kongresszusi és kiállítási Központ F1 fogadóépület (Expo Park Kft.):

Fotó: Fiabci Magyarország


A Városi léptékű kategória I. helyezettje a Kőszeg belvárosában található műemlék épületek Kraft-program keretében történő rekonstrukciója lett (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete):

Fotó: Fiabci Magyarország

a Vegyes funkciójú épület kategória I. helyezettje a Green Court Office és Residence (Codic Hungary Kft.):

Fotó: Fiabci Magyarország

a Legjobban előadott projekt kategória I. helyezettje pedig a Bánáti+Hartvig Építész iroda irodaépülete (Bánáti + Hartvig építész iroda):

Fotó: Fiabci Magyarország


A lakásvásár Média Csoport különdíját az Aréna Business Campus A Épület (Atenor Hungary Kft., Hungária Greens Kft.) kapta:

Fotó: Fiabci Magyarország

 

az irodakereso.info különdíja a Loffice Irodaházhoz (Loffice Kft. és Paládi Építész és Mérnök Kft.) került:

Fotó: Fiabci Magyarország

A Magyar Építőművészek Szövetsége a Szilágyi Dezső tér 1. alatti Neuschloss Palota (Red Wood Holding Kft.) műemléki rekonstrukciójára adott különdíjat:

Fotó: Fiabci Magyarország

az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége különdíját a Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központ, a Budapesti Építész Kamara különdíját a Hegyvidéki Városháza tér (Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat) kapta:

Fotó: Fiabci Magyarország


A Magyar Környezettudatos Építés Egyesület különdíját a Nyíregyháza belvárosi terek park-rekonstrukciója, a Benczúr-Bessenyei tér fejlesztése érdemelte ki. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Grand Hotel Esztergom (Salva Property Kft.) fejlesztőinek adott különdíjat.

Fotó: Fiabci Magyarország


a Zsűri különdíja a Hotel Oktogon Haggenmacher (Continental Group Kft.) fejlesztőihez került:

Fotó: Fiabci Magyarország


A  FIABCI Magyar Tagozatának különdíja egy rendhagyó projektet jutalmazott, méghozzá a Kaposvári Intermodiális Közlekedési Központot (Swietelsky Építő Kft.):

Fotó: Fiabci Magyarország


 

Máris elkelt a díjnyertes irodaház

Egy francia ingatlanbefektetési társaság, az SCPI Affinités Pierre képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 2,2 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, a napokban pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában.