Elsődlegesen finanszírozási kérdés lesz a lakásügy a következő két évben, miután évi 28-30 ezer új lakás megépítéséhez és 250 ezer lakás energiatakarékos felújításához megvannak az építőipari kapacitások. Erről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke tájékoztatta a Világgazdaságot, hangsúlyozva, hogy az ágazaton belül mintegy 20 százalékos nagyságrendet képvisel a lakásépítés és -felújítás volumene.

Insulation,Of,The,House,With,Polyfoam.,The,Worker,Is,Checking
Szándék és kapacitás is van az energiatakarékossági felújításokhoz.
 Fotó: DUO Studio

Aggasztónak tartja a közeljövőre vonatkozó előjeleket az építőipari szakszövetség, miután a kormányzat jelentős nagyságrendű építési beruházási feladatokat halaszt későbbre, a lakosság pedig az építési-felújítási terveinek megvalósításához szükséges finanszírozási képessége határához érkezett.

Friss tapasztalatok szerint erős az energiamegtakarítást célzó felújítások iránti igény, a lakáscélú lakossági megtakarításokat döntő részben erre fordítják, és az új építéseknél is első helyre került a várható energiaköltség optimalizálása. 

Mégis megfeleződhet a következő két évben a lakásépítés és -felújítás volumene, mert hiába erős a lakosság építési, felújítási hajlandósága, a drasztikus áremelkedések és a két számjegyű lakáscélú hitelkamatok mellett már inkább lemondanak az emberek arról, hogy belevágjanak a tervek megvalósításába. 

Súlyponti kérdés a szakszövetség számára, hogy az ágazat lendülete 2023–2024-ben ne törjön meg üzletileg kezelhetetlen mértékben – szögezi le közleményében az ÉVOSZ.

A mikro- és kisvállalkozói kör klasszikus piacát lakossági megrendelések alakulása mind a foglalkoztatási lehetőségek, mind az ágazat GDP-hez való hozzájárulása, mind az építmények energiaszükséglete szempontjából lényeges kérdés.

A lakáscélú hiteleknél lélektani határ az  5 százalékos kamatszint, ami mellett szinten maradhatna a megrendelésállomány. Nem kérdés, hogy a finanszírozási nehézségek oldására van szükség. Szakmai számítások szerint 20 millió forint 20 éves futamidejű, 5 százalékos kamatozású hitelből havi 160 ezer forintos törlesztéssel a banki kamatos kamatszámítást figyelembe véve több mint 50 millió forinthoz jutnak a pénzintézetek. Tehát nem „ingyenpénzről” van szó, amikor a lakáscélú hitelek kamatsapkáját szorgalmazzák az ÉVOSZ megállapítása szerint. 

Fotó: Havran Zoltán

Idén még nagyon jól ment az ágazat

A nehéz piaci körülmények ellenére az építési ágazat kimagasló teljesítményét prognosztizálja 2022-re az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. A tavalyi, mintegy 5,4 ezermilliárd forint termelési érték összehasonlítható árakon 3-4 százalékkal várhatóan túlteljesül, folyó áron pedig a 6,5 ezermilliárd forintot is eléri az országos építés-szerelés értéke. A Covid és a háború által nehezített építési piacon a foglalkoztatottak száma 375 ezer, 35 ezerrel több, mint a járvány előtti években. Az építőipar 2022-ben is egyértelműen húzóágazat. Bizakodásra okot a következő két évre az euróalapon finanszírozott ipari létesítmények és logisztikai beruházások iránti folyamatos megrendelések adnak.