Tavaly átlagosan 66 százalékkal többet költöttek ingatlanra a 2020-as adatokhoz képest a Pécsen vásárlók. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 80 négyzetméteres otthont átlagosan 17,6 millió forintért lehetett megvásárolni ott, ugyanakkorát 2022-ben már több mint 11 millióval drágábban is el lehetett adni.

Eladó lakás
Érdeklődő Pécsen
Fotó: Löffler Péter / Új Dunántúli Napló

Duplájára nőtt a vármegyében értékesített új építésű ingatlanok aránya az előző évekhez képest, a négyzetméterárak pedig 56 százalékkal haladták meg a 2020-as szintet. Az elmúlt évben 670 ezer forint körüli átlagos négyzetméteráron lehetett új ingatlant vásárolni Baranyában – derül ki a Duna House Baranya vármegyei ingatlankörképéből. A két évvel ezelőttihez képest közel 50 százalékkal fordítottak többet a korszerű és energiahatékony ingatlantípusra a vásárlók.

Pécsen él a vármegye teljes lakosságának közel 40 százaléka, miközben ott zárult a Duna House által közvetített baranyai tranzakciók 65 százaléka 2022-ben. A vármegyei átlagos négyzetméterárak 2020-hoz képest 73, 2021-hez viszonyítva 31 százalékkal emelkedtek tavaly.

Ingatlanvásárlásra 2020-ban 17,6 milliót, 2022-ban azonban már 66 százalékkal többet, 29,2 millió forintot költöttek átlagosan a vármegyében.

 Ezzel közel azonos mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, 2020-hoz képest 72, 2021-hez képest 39 százalékos volt a drágulás az összes ingatlantípust figyelembe véve. 

Tavaly átlagosan 34,3 millió forintot költöttek lakásvásárlásra és átlagosan 71 négyzetméteres otthonokra szerződte a vevők Pécsen 

– összegezte benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

 Népsűrűség tekintetében a második legjelentősebb település Komló, ahol az értékesítési adatok alapján átlagosan 10,2 millió forintból is lehetett egy 50 négyzetméteres ingatlant vásárolni.

Baranya vármegyében 2022-ben a legnagyobb, 38 százalékos arányban a családi házak találtak új tulajdonosra, a tranzakciók 35 százalékában  téglaépítésű, a többiben lakótelepi panellakások szerepeltek. 

A pandémia első évéhez képest 10 millióval többet kellett fizetniük a vásárlóknak, ha 50 négyzetméter körüli házgyári ingatlanra szerződtek.

A panelek átlagos négyzetméterára 2020-hoz mérten 75 százalékkal emelkedett, így a vármegyében átlagosan 466 ezer forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni ehhez a lakástípushoz tavaly.

Az országos ingatlanpiaccal együtt Baranyában is alacsonyabb fordulatra váltott az idén a kereslet és az árak emelkedése, miután decemberben mélyponton stabilizálódott a piac. Az árkorrekció elkezdődött, de még mindig nem beszélhetünk jelentős árcsökkenésről a használt ingatlanok szegmensében

– szögezte le Benedikt Károly.

Helyi legek

Egy 195 négyzetméteres, nagyon jó állapotú családi ház volt Pécsen a Duna House közreműködésével értékesített legdrágább ingatlan Baranyában, amely 1,3 millió forintos négyzetméterával elnyerte a 2022-es év legmagasabb négyzetméteráron értékesített vármegyei ingatlana címet is. Az új tulajdonos 255 millió forintos árat fizetett a házért. 

A legalacsonyabb négyzetméterárú ingatlan 27,5 ezer forintos árazással lett a kategória nyertese a Duna House segítségével értékesített ingatlanok körében. A lakható, 400 négyzetméteres, sváb parasztház Pécsvárad közelében cserélt gazdát ezen az áron.