A Budapest környéki ipari ingatlanpiaci állomány 2022‐ben összesen 333,2 ezer négyzetméter új területtel bővült – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető  Fóruma (BIEF, BRFT) friss ipari-logisztikai piaci jelentésében.

Fotó: Bata Tamás / CTPark Ecser

Tavaly október és december között öt épülettel, csaknem 61 ezer négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettek összesen 48,3 ezer négyzetméterrel. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület az INPARK Páty OKF számára épített új csarnoka volt 32,1 ezer négyzetméter, míg vidéken a legnagyobb új átadás a CTPark Komárom új fázisa 18,3 ezer  négyzetméterrel. 

Az üresedési ráta 2022 negyedik negyedévének végén a fővárosi agglomeráció esetében 3,8 százalékon állt, ami 100 bázisponttal alacsonyabb az előző  negyedévben regisztrált értéknél, illetve 65 bázisponttal magasabb az egy évvel korábban mértnél. A negyedév végén összesen 120,1 ezer  négyzetméter ipari‐logisztikai terület állt üresen, mindössze öt épületben volt elérhető 5 ezer négyzetméternél nagyobb szabad terület. A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 71,9 ezernégyzetméter üres területet rögzítettek, ami 5 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. 

 

A  teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban ekkor 222,7 ezer négyzetmétert tett ki, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. 

Tavaly az éves bérlői kereslet csaknem 680 ezer négyzetméter volt, ami 7 százalékkal meghaladja 2021‐ben regisztrált rekord értéket.

A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 187 975  négyzetmétert tett ki a negyedik negyedévben, ami az előző  év azonos időszakához képest 7 százalékos növekedést mutat. 

A negyedik negyedév legnagyobb szerződése egy előbérleti szerződés volt több mint 118 ezer négyzetméterre a CTPark Szigetben, ami a budapesti ipari valaha regisztrált legnagyobb szerződése. Az előbérletek aránya elérte a teljes kereslet 55 százalékát. Az előbérleteket az új szerződések követték 29 százalékos részesedéssel, amit a szerződéshosszabbítások követtek 15 százalékkal, a bővülések a teljes kereslet mindössze 1 százalékát tették ki. A BRF összesen 27 bérleti szerződést rögzített a fővárosi agglomerációban, 8,2 ezer négyzetméter átlagos tranzakció mérettel 2022 negyedik negyedévében .    

A tranzakciók közül öt mérete meghaladta a 10 ezer négyzetmétert.

A szerződések túlnyomó része továbbra is „big‐box” logisztikai parkokban köttetett, míg a városi‐logisztikai állomány esetében csupán öt megállapodást regisztrált a BRF a negyedév során. A nettó abszorpció a fővárosi agglomerációban 2022 negyedik negyedévében 90,3 ezer négyzetmétert tett ki, az éves nettó abszorpció rekord értéket ért el, meghaladta a 303,3 ezer négyzetmétert.