A kereskedelmi ingatlanok piacának ciklusát alapvetően határozzák meg a makrogazdasági folyamatok, a GDP-növekedés tavaly a második fél évben lassult, és vélhetően az idei év sem fog teljes egészében kedvezően hozzájárulni a piac teljesítményéhez. A költségnyomás várhatóan tartós marad a gazdaságban, noha pozitív hír, hogy érdemi árkorrekciót látni a háború kitörése és a tavaly őszi szintekhez képest az energiapiacon – összegezte Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a friss kereskedelmiingatlan-piaci jelentést.

20230417 DebrecenDebrecenben indít duális képzést szeptembertől a BMW.A Debreceni Szakképzési Centrum három iskolájának száz diákja nyert felvételt a hároméves programra.Fotó: Kiss Annamarie KAHajdú-Bihari NaplóKépen: 
20230417 Debrecen

Debrecenben indít duális képzést szeptembertől a BMW.
A Debreceni Szakképzési Centrum három iskolájának száz diákja nyert felvételt a hároméves programra.

Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló

Képen:
Fotó: Kiss Annamarie / Mediaworks

Az építőipar szerződésállománya még nem számít alacsonynak, historikus összevetésben még kellően magas, de az aktivitáskezdés szintjében és struktúrájában már érdemi változás történt tavaly, a második fél évben. 

Főleg az állami építés kezdési aktivitása zuhant be, év végén több mint 40 százalékkal, amit csak részben tudott kompenzálni a magánszektor, 

ott 8 százalékos bővülés volt, ennek a motorja a kereskedelmiingatlan-piaci fejlesztések voltak közel 30 százalékos éves alapú növekedéssel a MNB jelentése szerint.

Debrecen, 2023. február 3.
Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2023. február 2-án. A BMW Group 400 hektárnyi területen építi fel az autógyárat, amely évente mintegy 150 000 gépkocsi gyártására lesz képes. A termelés 2025-ben kezdődik, itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja. A mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban.
MTI/Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2023. február 3.Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2023. február 2-án. A BMW Group 400 hektárnyi területen építi fel az autógyárat, amely évente mintegy 150 000 gépkocsi gyártására lesz képes. A termelés 2025-ben kezdődik, itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja. A mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban.MTI/Czeglédi Zsolt
Az épülő BMW-gyár Debrecenben, ahol 2025-ben indulhat el a termelés.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az ipari-logisztikai ingatlanfejlesztések volumene megduplázódott, a főbb építőipari szereplők, fejlesztők szerint ez a szektor, 

a gyárépítések és a kiszolgáló beruházások mentőövet nyújthatnak a szektornak a következő években is

– közölte Nagy Tamás.
Mindeközben a kihasználatlansági ráta az irodapiacon a keresletcsökkenés és az áthúzódó, tavaly finiselt fejlesztések miatt már két számjegyű, és további növekedése várható, akárcsak az ipari-logisztikai piacon, ahol azonban most lett egészséges mértékű, de középtávon túlkínálatba is átcsaphat, ha a fejlesztői aktivitás nem mérséklődik – hangzott el.

20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
A tavalyi év legnagyobb irodapiaci szenzációja a Mol Campus átadása volt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Konkrétabban: a budapesti irodapiacon 2022 végére az egy évvel korábbi szintekről 2,1 százalékponttal 11,3 százalékra, az ipari-logisztikai piacon pedig 0,6 százalékponttal 3,8 százalékra emelkedett a kihasználatlansági ráta. Az irodapiaci ráta jelenlegi szintje ugyan cikluscsúcs, de érdemben a historikus, 2009-ben látott csúcsérték alatt tartózkodik, az ipar-logisztika szegmens kihasználatlansága pedig kifejezetten alacsony történelmi összevetésben. 

Új irodaprojektek 2022 második felében már nem igazán indultak, viszont az ipari-logisztikai piacon a magas kereslet hatására sok fejlesztés kezdődött, az előbérletek alacsony aránya ellenére is. 

 

A plázák, illetve a kiskereskedelmi vállalkozások piacát komplex kockázatok terhelik: a magas inflációs nyomás, a visszaeső reálbérek, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése és a koronavírus-járvány óta stagnáló fogyasztói bizalom. Mindennek hatása máris megjelent a bérleti díjakban, a bevásárlóközpontoknál országszerte korrekció történt, leginkább a regionális városok plázáinak kínálati bérleti díja csökkent mintegy 20-25 százalékkal. Az összességében kedvezőtlen makrogazdasági tényezők nem is támogatják ezt a szektort az első fél évben.

20230421 BudapestCorvin Áruház felújítás a Blaha Lujza téren Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Új pláza nyílik a felújított Corvin Áruházban.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Jelentősen javult azonban éves összevetésben a hazai szállodák forgalma tavaly, miután a külföldi vendégforgalom kiemelkedően bővült, a vendégéjszakák száma azonban még mintegy negyedével elmaradt a Covid előtti, azaz a 2019-es szinttől. Idén mintegy 3,5 ezer új szállodai szobával bővülhet a kapacitás, ez a jelenlegi kínálat 6 százaléka.

A fenntarthatóság folyamatosan teret nyer a kereskedelmi ingatlanok körében is, már csak zöldminősítésű épületek érkeznek a piacra, és a felújítások is egyre inkább az energiahatékonyság javulását célozzák. A bérlői szerződések fennmaradása, az értékállóság, az új bérlők bevonzása a főbb kulcsszavak.

20220922 Keszthely Átadták a Hotel Helikont. Fotó: Péter B. Árpád PBÁ Zalai Hírlap ZH
A turizmus felpattanására sokan építenek.
Fotó: Péter B. Árpád / Mediaworks

A hazai befektetési piac 2022-ben a cégcsoporton belüli adásvételek figyelembevétele nélkül 0,9 milliárd eurós forgalmat ért el, 28 százalékkal volt alacsonyabb a 2021-es befektetési forgalomnál. 

Az éves tranzakciós volumen csaknem háromnegyede hazai befektetőkhöz kötődött. 

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a nemzetközi kamatkörnyezetben a kockázatmentes hozamok emelkedésével szűkülő hozamprémiumok hatására a befektetők már 2022 második negyedévétől kezdődően kiváró álláspontra helyezkedtek. 

Ez a kivárás a 2023-as befektetési forgalomban még jobban éreztetheti majd a hatását. 

A kelet-közép-európai régió több országában emelkedett a prime, azaz a legjobb minőségű és elhelyezkedésű ingatlanokra vonatkozó irodahozam. A prime irodahozamok és bérleti díjak változása alapján a számított tőkeértékek a régióban átlagosan 3 százalékkal, ezen belül Budapesten 14 százalékkal csökkentek 2022 végére az egy évvel korábbihoz képest.

20221104 Ecser 
Átadták az JYSK nemzetközi kiskereskedelmi lánc ecseri logisztikai központját
régiós elosztóközpont  ünnepélyes megnyitó  átadó ünnepség 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: raktár  belső
A logisztikai piacra is most érkezik meg a fejlesztések eredménye. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A régióban a hozamemelkedés – részben az alacsonyabb tranzakciószám okozta nehezebb hozamkövetés miatt – egyelőre kisebb mértékű volt, mint az érettebb nyugat-európai irodapiacokon, ami további hozamemelkedés lehetőségét vetíti előre.

A hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek állománya 2022 végére 7,4 százalékkal nőtt éves alapon, árfolyamváltozással korrigálva viszont stagnált, viszont 81 százalékra nőtt a devizaarányuk.

A hitelfolyósítások fele továbbra is irodaházakhoz és bevásárlóközpontokhoz, közel egyötöde pedig az ipar-logisztika szegmenshez kötődött. 

A lakóparkok finanszírozására nyújtott projekthitelek 2022-es volumene duplája volt a 2021-es új szerződéskötéseknek – közölte az MNB.

A bankok szigorítottak az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein, és további szigorításokat terveznek, de a hitelállomány nem emiatt, hanem a kereslet mérséklődése miatt csökkenhet a prognózisok szerint.