Egy barcelonai és egy valenciai bevásárlóközpont megvételével folytatja spanyolországi terjeszkedését Közép-Európa egyik vezető, budapesti székhelyű ingatlancsoportja, az Indotek Group – közölte a cégcsoport csütörtökön.

Indotech Group, ingatlan, fejlesztés, vásárlás
Fotó: Indotek Group / Facebook

A vállalat Spanyolországban megjelent közleménye szerint az Indotek Group tranzakciós igazgatója, Hormok Krisztián kifejtette: 

A cég jelenlétének erősítése a fellendülő spanyol kiskereskedelmi piacon stratégiai lépés, amely összhangban van a nagy potenciállal rendelkező eszközökbe történő befektetésről alkotott vállalati elképzelésekkel.

A vezető aláhúzta a cég elkötelezettségét amellett, hogy további befektetési lehetőségeket keressenek Spanyolországban és más piacokon is, amelyek összhangban vannak az Indotek Group stratégiai-befektetési megközelítésével, és jelentős értéket hoznak befektetőik számára.

A tájékoztatás szerint a megvásárolt valenciai Factory Bonaire bevásárlóközpontban 60 üzlet található mintegy 11 ezer négyzetméter kereskedelmi területen, de az ingatlan alkalmas további hétezer négyzetméret beépítésére. A plázában számos népszerű spanyol és nemzetközi márka outletüzlete megtalálható. A Barcelonában található Vilamarina bevásárlóközpontban 80 üzlet kapott helyet 32 ezer négyzetméteren, és az ingatlan a boltokon kívül szórakoztató és vendéglátó egységekkel is rendelkezik.

Az Indotek csoport spanyolországi országos menedzsere, Federico Hens elmondta, hogy 

az újonnan vásárolt ingatlanok profitálni fognak az Indotek Group szakértelméből és sikeres tapasztalataiból az elavult kereskedelmi eszközök újrapozicionálásában, illetve felújításában.

Hozzátette, hogy a spanyol kiskereskedelmi szektor kitartott a globális világjárvány utáni nehézségek ellenére is, ráadásul az éves növekedését 4 százalékra várják, meghaladva az eurózóna előrejelzéseit. Az e-kereskedelem ugyan nagy kihívás, de piaci részesedése egyelőre 12 százalék, amely a hagyományos kiskereskedelem életképességét mutatja.

Az ingatlanokat az Ibériai-félsziget egyik vezető, tőzsdén jelen lévő ingatlanvállalatától, a Merlin Properties Socimi S. A.-tól vásárolta meg a budapesti székhelyű cégcsoport, áruk az El País spanyol napilap információi szerint 22 millió euró volt.

Az Indotek Group Spanyolországban számos szupermarketet és egy retailparkot birtokol, emellett hat szállodával rendelkezik különböző településeken a Földközi-tenger partján, összesen 1300 szobával. A csoport 12 európai országban van jelen kiskereskedelmi, irodai, logisztikai és szállodai ingatlanokkal,
a többi között Olaszországban, Görögországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában.

A vállalat több mint 530 alkalmazottnak biztosít munkát, és mintegy 350 ingatlannal rendelkezik, a tulajdonában lévő bruttó bérelhető terület meghaladja a 2,5 millió négyzetmétert, éves bevétele 350 millió euró. Az Indotek Group kezelt vagyona meghaladja az 1,5 milliárd eurót, 2022-ben több mint 200 millió euró értékben hajtott végre tranzakciókat–  olvasható a közleményben.