A tavalyi a befektetők éve volt a hazai ingatlanpiacon, ahol változó intenzitású, mégis jelentős volt az aktivitásuk a fővárosban és vidéken. A vevői motivációk 27 százalékát sorolták e kategóriába országosan, miközben Budapesten ennél nagyobb arányt jeleztek, az összes fővárosi tranzakció 35 százaléka tartozott bele – összegezte a Duna House a részpiaci tendenciákat.

20210603 Budapest 
Eladó lakás 
VIII. kerület

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az idei év első harmadában az elmúlt négy hónap értékesítési adatai alapján enyhe, 2 százalékpontos visszaesést mutat a befektetői aktivitás, országosan 27-ről 25 százalékra csökkent arányuk a tranzakciók körében.

A budapesti ügyleteknél nagyobb a visszaesés, a korábbi 35 helyett 31 százalékban vásároltak az ügyfelek lakást vagy házat nem saját célra – közölte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Tavaly már elmúlt a pandémia általi korlátozások hatása a lakáspiacon, Budapest belvárosi kerületeinek keresettségét csak rövid időre vetette vissza a korlátozásokkal teli időszak, azóta újra élre törtek a belső kerületek a népszerűségi listán a Duna House ügyfelei között végzett felmérés szerint. 

Erzsébetváros, Józsefváros és a XIII. kerület tartozott 2022-ben a befektetők által kedvelt területek közé az ingatlanértékesítők közreműködésével kötött adásvételek alapján

 – tudatta a DH.

A listavezető VII. kerületben volt a befektetési céllal zárult tranzakciók 15 százaléka, ezekben átlagosan 760 ezer forintos négyzetméteráron, átlagosan 72 négyzetméteres alapterületű lakáshoz jutottak a vevők, átlagosan 54,5 millió forintért.

Minimális a lakáskiadás hozama, mégsem pánikolnak a bérbeadók: van miért kitartani

Bár a pesti belvárosban jelenleg bruttó 4 százalék, a külvárosban 5-6 százalék körül van a lakáskiadás éves hozama, ami töredéke az állampapírokkal elérhető két számjegyű kamatoknak, de a reális áron kínált garzonokra továbbra is van befektetői érdeklődés a piaci tapasztalatok szerint.

A VIII. kerület is népszerű, tavaly ott a befektetési célú tranzakciók 14 százalékát realizálták, áltagosan 780 ezer forintos négyzetméteráron, 50 négyzetméteres lakásokat vásároltak, átlagosan 39,5 millió forintért.

A harmadik legkedveltebb a XIII. kerület volt, ahol az összes befektetési célú vásárlás 10 százaléka teljesült, az V. utáni második legmagasabb, átlagosan egymilliós négyzetméteráron. Az itteni 50,2 millió forintos átlagár ugyanis 50 négyzetméteres lakásokat takart.

Az idén is a belső pesti városrészek vezetik a befektetők körében kedvelt területek listáját 

– jelezte az ingatlanközvetítő hálózat szakértője. 

Az első négy hónap eladásai alapján holtverseny alakult ki Erzsébetváros, Ferencváros és a XIII. kerület között, 

ezekben a városrészekben jegyezték a befektetési célú vásárlások 33 százalékát, miközben leszorult a dobogóról Józsefváros.

A legmagasabb négyzetméterárat, 1 millió forintot a VII. kerületi lakásokért kérték a vevőktől, a XIII.-ban 980, a IX.-ben pedig 860 ezer forint volt az átlag.

Nem lehetetlen, hogy a kevesebb megtakarítást felmutató vevők is belevágjanak befektetőként a vásárlásba

, ugyanis a külsőbb kerületekben alacsonyabb büdzséből is hozzá lehet jutni jó ingatlanokhoz – tette hozzá Benedikt Károly.