Hullámzó tranzakciószámok mellett kitartó áremelkedés jellemezte az elmúlt években a szeged ingatlanpiacot, ahol újra meghatározók a befektetési célú vásárlások – tájékoztatta a Duna House pénteken az MTI-t.

Karnok Csaba20230327 Szeged 

Új építésű társasházi lakások épültek a városban.
 
Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Mediaworks

Az ingatlanközvetítő cég közleménye szerint a pandémia kezdete óta a legtöbb nagyváros, így Szeged ingatlanpiacán is átalakultak a vásárlói szokások. Előbb a települések családi házas övezeteire, illetve az agglomerációs területekre összpontosult a kereslet, a tavalyi év azonban trendfordulót hozott: 

háttérbe szorultak a korszerűtlen, nagy alapterületű házak, és ismét népszerűbbek lettek a modern, energiahatékony új építésű ingatlanok mellett a rezsivédett házgyári lakások.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a cég PR- és elemzési vezetőjét, aki kifejtette, a város állandó lakosainak száma évek óta csökken, de a tranzakciószámok változása hullámzó képet mutat Szeged ingatlanpiacán. A pandémia következtében kialakult kiköltözési roham okozta mélypont után 2021-ben 16 százalékkal emelkedett az adásvételek száma az előző évhez képest.

Több lakás lehet kiadó: Budapesten minden harmadik ingatlanvásárlás befektetési célú

Országosan minden negyedik, Budapesten minden harmadik lakóingatlant befektetők vásárolta meg tavaly és az idén is. A befektetői aktivitás mérséklődött, de csak minimálisan, a belváros vonzereje pedig továbbra is jelentős körükben.

A városban érzékelhető vevői aktivitás így minimálisan meghaladta a 2019-es szintet, ez azonban még mindig 16 százalékkal elmaradt a rekordot jelentő 2018-as 3526-as adásvételtől. A tavalyi év végére jelentősen visszaesett a vásárlói kedv, azonban az ideire lassú élénkülést prognosztizálnak a szakértők.

Szegeden tavaly 2021-hez képest 23 százalékkal magasabb, 572 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni. 

Az otthonteremtésre fordított átlagos összeg 2020-hoz viszonyítva azonban több mint a duplájára, 38,5 millióra nőtt.

A felsőoktatásban tanulók rohama a korlátozások eltörlése óta nyaranta ismét erős keresletnövekedést eredményez Szeged bérleti piacán, így az élethelyzet változásaiból adódó költözések – az első lakás vásárlása vagy a nagyobb ingatlanba költözés – mellett a befektetési célú vételek aránya 30 százalékra emelkedett tavaly a településen. Ez jelentősen meghaladja a vidéki városok 24 százalékos átlagát, de még nem éri el a 2019-es év 39 százalékos arányát – áll a közleményben.