A hetvenes évek óta működő, mára teljesen lepusztult stadiont hirdet megvételre Salgótarjánban az Otthon Centrum. Az egykor szebb napokat látott ingatlan a Szojka Ferenc Stadion nevet viseli, itt 1978-ban még 18 ezer néző előtt lépett pályára az akkor az első osztályban szereplő, a nemrég befejeződött idényben az NB III.-ba jutó helyi focicsapat, a Salgótarjáni BTC (SBTC).

Szojka Ferenc Stadion, Sese pálya,
A szebb napok egyike a stadionban. 
Fotó: Szojka Ferenc Stadion / Sese pálya Facebook

Salgótarjánban az SBTC-vel szövetkező Diósgyőri VTK észak-magyarországi sportfejlesztési programja keretében 

2017-ben hirdették meg a több mint hétezer négyzetméteres Tóstrandi Sporttelep rekonstrukcióját, ennek keretében 5,8 milliárd forintból terveztek kialakítani NB II.-es szintű labdarúgó-mérkőzések megrendezésére is alkalmas centerpályát és kiszolgálóegységeket 

a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. együttműködésében. A Pénzcentrum (PC) írása szerint viszont azóta sem történt semmi, sőt, nemrég megjelent az Otthon Centrum ingatlanközvetítő-hálózat honlapján a Szojka Ferenc Stadion hirdetése, amire 336 millió forintért keresnek vevőt.

A csaknem négyhektáros ingatlan területén a klubház háromszintes épülete található, amelyben öltözők-fürdők, irodák, szertárak és játékvezetői helyiség vannak, a felső emeleten büfé és kiszolgálóhelyiségek, legfelül pedig egy VIP-rész nagy terasszal – olvasható a leírásban. 

A jelenlegi állapot. Fotó: Magyarfutball.hu

A pályát határoló nézőtér mindkét oldalon nyitott, egyik oldalon álló-, a másik oldalon ülőhelyekkel, egyaránt felújítandó állapotban. Az ingatlan felújítására mielőbb költeni kell, és nem is keveset, hiszen a fociklub hajdanán le is mondott e tervről. Ráadásul idén márciusan betörtek a stadionba, ahonnan vittek mindent, amit csak értek, úgyhogy a focicsapat csak májusban térhetett vissza a létesítménybe.

Mindenesetre a mostani hirdetés szerint a 336 millió forintos vételárért nem keveset kapna a leendő vevő, 

hiszen a Szojka Ferenc Stadion területén a futballpálya körül kialakított hatsávos salakos futópálya minősített, eredetileg atlétikai versenyekre lett kialakítva. Továbbá a füves pálya karbantartásához engedélyes fúrt kút van, a klubház mellett pedig fedett futófolyosó és egy parkolóként is üzemeltethető salakos edzőpálya – ráadásul a soha meg nem valósult fejlesztés terveit is megkaphatja a leendő tulaj

Szojka Ferenc Stadion, Sese pálya,
Fotó: Szojka Ferenc Stadion / Sese pálya Facebook

Salgótarján hírportálja szerint a nagyszabású fejlesztésből azért nem lett semmi, mert 

habár a létesítményberuházások az Öblös Sporttelep megújításával el is indultak, ezt az SBTC-stadion felújítása és bővítése követte volna, de az építőipari árak időközbeni emelkedése ellehetetlenítette a beruházást.

A PC idézete szerint, miközben ez a stadion elaggott, egy másik épülhet a városban, hiszen a kiviteli terveket a békéscsabai MLR Studio Tervező és Lebonyolító Kft. készítheti el 124 millió forintért, Sántha Gergely, a DVTK elnöke pedig úgy nyilatkozott, az első kapavágások idén ősszel várhatók.

Kérdés, a város másik szélén készülő új sportközpont mellett képes-e eltartani Salgótarján még egy komplexumot.