A korábbi kereslethez képest majdnem a felére csökkent a vevői aktivitás a nyaralópiacon, miközben az árak drasztikusan emelkedtek. A jelenleg nyaralót vásárlók többsége a felújítást nem igénylő, jó állapotú víkendházakat keresi – írta meg az Otthon Centrum.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Megtört az elmúlt évekre jellemző nyaralópiaci lendület az év első öt hónapjának adatai szerint: az előző év azonos időszakához képest az idei forgalom 40 százalékkal szerényebb volumenű – ismertette a legfrissebb adatokat az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor. Mint mondta, ennek az a magyarázata, hogy jelentősen csökkent a befektetői célú vásárlás. Kiemelte, hogy ma már a többség nem kíván bajlódni a hosszú és költséges felújítással. Aki vásárol, az jó állapotú, felújításra nem szoruló nyaralót keres. Ilyet viszont csak drágán lehet találni a piacon. Ezt támasztja alá, hogy 

a jelentős keresletcsökkenés ellenére a használt nyaralók átlagára 25 százalékkal, a tavalyi 21,7 millió forintról 28 millióra nőtt egy év alatt.

A négyzetméterárak esetén még nagyobb drágulást mért az OC. A 385 ezer forintos átlag 537 ezerre nőtt, ami 39,5 százalékos emelkedés.

A Balaton-parti települések 744 ezer forintos átlagos négyzetméterára „mindössze” 22 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év első öt hónapjában mért fajlagos átlag. A legdrágább a Balaton keleti medencéje: Siófokon és Zamárdiban az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot az idén. A fővárostól távolodva azonban a fajlagos ár csökken. Bár a vízpartok közvetlen közelében megmaradt a milliós négyzetméterár, 500 méteren kívül már 600 ezres fajlagos ár jellemző, például Balatonszemesen és Balatonbogláron vagy a vele szemben lévő Révfülöpön. Ugyanakkor Balatonlellén 700 ezer, Balatonmáriafürdőn 800 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Mi történt a Kádár-kockákkal? Meglepetéseket rejtenek a lakáspiaci hirdetések

Kis híján megduplázódott az eladó garzonlakások száma, viszont a vártnál kisebb mértékben, átlag alatt bővült az olcsó, felújítandó házak kínálata az elmúlt egy évben, amikor kettévált a lakáspiac, eltűnt a vevők 40 százaléka, miközben 34 százalékkal több az eladó ház és lakás. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mitől és hol bővült az ingatlankínálat, kik voltak az elmúlt időszak nyertesei és vesztesei a lakáspiacon.

A Balaton-felvidéken 300–450 ezer forint közötti árak jellemzők négyzetméterenként: Lesencetomajban 341 ezer, Felsőpáhokon 400 ezer, Nemesgulácson 450 ezer forint az átlagos négyzetméterár az idei év első öt hónapjában az Otthon Centrum tapasztalatai szerint.

Az országban a Velencei-tó közelíti meg leginkább a balatoni árszintet, ám a fajlagos átlagár többnyire a nyugati medence árszintjével azonos, 700-800 ezer forinttal.

A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz képest olcsóság jellemzi a Tisza-tó térségét. Itt a balatoni négyzetméterár harmadáért, 300–400 ezer forintért is nyaralóingatlanhoz lehet jutni. Tiszafüred és Abádszalók drágább, a köztes települések olcsóbbak. A vízparti ingatlanok négyzetméterára a település átlagának duplája, vagyis 600–800 ezer forint. Ez az érték az összes vízparti ingatlanra jellemző, az ilyen nyaralók mindenhol az adott település átlagos négyzetméteráránál kétszer drágábbak.

Az új építésű lakásokra szintén jellemző a kétszeres szorzó. 

Siófokon átlagosan 1,96 millióért hirdetnek egy négyzetmétert. A vízpartiak ebben a szegmensben is drágábbak, előfordul olyan, amelynek a kínálati négyzetméterára megközelíti a 3 millió forintot.