Az Ingatlan.com több mint 200 ezer ingatlanhirdetéséből 145 ezer volt eladó lakás és ház júniusban, ami 34 százalékkal több, mint egy éve – tájékoztatta a Világgazdaságot Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

20210111 Budapest Otthon CentrumEladó lakás Ingatlan eladásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210111 Budapest 
Otthon Centrum
Eladó lakás 
Ingatlan eladás

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Harmadával több az eladó ingatlan, a befektetők átmenetileg kivonulnának?
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Elsősorban a garzonok kategóriájában kiugró, 86 százalékos az egy éven belüli kínálatbővülés, aminek összetevőit boncolgatva érdekes konklúziókat lehet levonni, különösen az  elmúlt napok kormányzati döntéseinek fényében. Érdemes rávilágítani, hogy milyen állapotban futnak még ki a különböző településtípusokon az eladó ingatlanok, hogy miben más a falusi CSOK-os és a többi, különböző lokáció kínálati mixe. A lapunk számára kigyűjtött hirdetési adatsorok jelentős részben választ adnak arra, hogy merre lépett tovább a lakáspiac.

A falusi CSOK-os településeken meghirdetett eladó ingatlanok száma másfélszeresére nőtt, 

azaz 43 százalékkal bővült, ami csaknem 10 százalékkal magasodik az átlagos kínálatbővülés mértéke fölé. A nem falusi CSOK-os településeken 33 százalékos növekedés látható – tudtuk meg. 

Vármegyék szerint Fejér áll a lista élén, ahol a tavalyi 535 eladó falusi CSOK-os ingatlan helyett jelenleg 915 van, ami több mint 70 százalékos bővülés. Ez nem most lesz érdekes, hanem 2024-ben, amikor emelkednek a támogatások – hangsúlyozta Balogh László.

Az egyes vármegyéket végignézve feltűnően nagy, 64 százalékos növekedést mutat a Jász-Nagykun-Szolnokban eladó lakóingatlanok száma, ami egy év alatt 1,7 ezerről 2,8 ezerre ugrott. Mindeközben Budapesten csupán 25 százalékkal több, jelenleg 43 ezer lakás és ház vár vevőre. A  legkisebb mértékben pedig Szabolcsban bővült a hirdetések száma, ott csak 22 százalékos volt a növekedés, most 3300 lakóingatlant hirdetnek megvételre.

Mi történik a balatoni ingatlanpiacon?

A kínálatbővülés és a keresletcsökkenés hatással volt a kínálati árak középértékére is, ami pár millió forinttal csökkent, érdekes módon elsősorban a Balaton környéki vármegyékben, Somogyban, Veszprémben és Zalában.

A túlárazott balatoni repedéseire utal, 

hogy miközben Budapesten 5 százalékkal, 67 millióra, Pest megyében pedig csupán 2 százalékkal, 74,5 millióra mérséklődött a kínálati átlagár, eközben Somogyban jelentősen, 79 millióról 69,9 millióra, Veszprémben 70,4-ről 67 millióra, Zalában pedig 63 millióról 49 millióra csökkent.

Ezt az adatsort azonban fenntartással kell kezelni, mert ebben az aktuálisan eladó összes lakás és ház értéke van benne, amit az is alakít, hogy kisebb-nagyobb, divatos vagy kevésbé felkapott települések szerepelnek nagyobb, avagy változó arányban benne. Ez az aktuális kínálatról árulkodik, és nem a négyzetméterárakról, de legalább annyira fontos mutató, mert ez alapján döntenek az emberek. 

Piacra dobták a Kádár-kockákat?

Nagy szerepet játszik a középértékek alakulásában az eladó ingatlanok állapota.

Az új építésű házak száma egy év alatt 3 ezerről 4 ezerre, a lakásoké 5 ezerről 6 ezerre nőtt, ami összességében 25 százalékos bővülés, míg a felújítandó és közepes állapotú ingatlanok kínálata 39 százalékkal bővült, és csaknem ugyanennyivel, 40 százalékkal van több felújított és újszerű lakás.

A felújított és az újszerű szubjektív kategória, ilyenből 77 ezer van, a több mint 10 ezer újépítésű és 29 ezer felújítandó, míg az összes eladó lakóingatlan ötödénél nem adott meg az állapotra vonatkozó információt a hirdető.

Zömében lakások kerülnek újonnan piacra, amiben a lakáspiaci szakértő szerint az is közrejátszhat, hogy még ha nem is tömegesen, de 

aki befektetési céllal vett társasházi lakást, most átmenetileg inkább átnyergel a jobban fizető értékpapírokra.

A kínálatbővülést okozhatja ez az átrendeződés, amit alátámaszthat, hogy 86 százalékkal több most a 40 négyzetméternél kisebb lakás, mint egy éve.
Ami még igazán érdekes – tette hozzá Balogh László –, hogy 

a felújítandó lakások csak ötödével érnek kevesebbet, mint a felújítottak, viszont a házak esetében már 57 százalékos a két kategória közötti árkülönbség.

A felével is nőhet a Kádár-kockák értéke – újabb esélyt kaptak a rezsicsökkentésre

Elkerülte az összeomlást a fél ország, miután a Kádár-kockában élők többsége nagyrészt fűtetlen otthonában töltötte a telet. A 800 ezer szigetelés nélküli, energiafaló kockaház mellett a hazai lakásállomány rákfenéje, hogy a szükséges felújítások töredékére kerül csak sor, és azok többsége is átgondolatlanul történik, ezért minimális javulást eredményez.

A felújítandó lakásokat átlagértéken 37,9 millió forintért kínálják eladásra, miközben 45,9 millióért a felújítottakat.

A házaknál a felújítandók 29,9 milliót, a felújítottak 69,9 milliót érnek a hirdetők szerint.

Egyértelműen látszik, hogy a felújítandó házak az utóbbi időszak nagy vesztesei, mégsem árasztották el a piacot. 

Felújítandó házakból 32 százalékkal, felújítandó lakásból pedig 49 százalékkal nagyobb a kínálat, mint egy éve.

A felújítandó házakban élők vélhetően csapdába kerültek, hiszen nem tudják annyiért értékesíteni ingatlanjukat, amennyiből tovább tudnának lépni. A nagyra nyílt árolló társadalmi hatásokat sejtet, ami ellen helyenként történelmi lehetőséghez juthatnak az érintettek a 2024-től emelkedő miatt – mutatott rá az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

© Unger Tamás
Kádárkocka illusztráció20210616 Gencsapáti Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Kádárkocka illusztráció

20210616 Gencsapáti Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
A jövőre emelkedő falusi élénkítheti a kistelepülések megújulását, a Kádár-kockák potenciális célpontok lehetnek a vevőknek.
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A falusi CSOK-os településeken ugyanis jövőre 5 millió forinttal több, 10 helyett 15 millió forint támogatáshoz juthatnak a vevők, akik használt lakást vesznek és felújítják, ezáltal a kevésbé jó állapotú használt, kistelepülési ingatlanok nagyobb ösztönzést kaphatnak anyagilag is a megújulásra.

Lehetnek viszont olyan eladók, akik a lakástámogatási rendszer változása miatt szeretnék még idén a cserét végigfuttatni,

ebben segíthetnek nekik az ingatlanközvetítők. Viszont nem az ingatlanirodák, hanem a tulajdonosok száma nőtt a hirdetők körében.

Elsősorban a lakásoknál nagy az ugrás, ahol 8 ezerről 14 ezerre, vagyis 80 százaléknál nagyobb mértékben nőtt a tulajdonos által hirdetett lakások száma, és 10 ezerről 15 ezerre az általuk hirdetett házaké. Az ingatlanközvetítőknél is van, de átlag alatti, összesen 28 százalékos a bővülés, hasonló mértékben, 27 százalékkal emelkedett a lakóparki beruházók által hirdetett ingatlanok száma – tájékoztatott az Ingatlan.com a Világgazdaság megkeresésésre kigyűjtött adatok alapján.

A kvázi slágertermékké vált minilakások mellett még a 80 négyzetméter alatti lakások piacán is átlag fölötti, 47 százalékos a kínálat növekedésének mértéke, míg a nagyobb méretkategóriákban már csak átlag alatti

– összegezte Balogh László.