Áprilisban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a márciusinál pedig a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal volt kisebb – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

20230216 MiskolcJelentős forgalmi változásokkal jár Miskolc belvárosában a Dayka-átkötés kialakítása. Ezekben a hónapokban lezárva tartják a munkálatok miatt a Meggyesalja utca Reményi Ede és Rácz György utca közötti szakaszát. A képeken a Sörház előtti szakasz látható.Fotó: Bujdos Tibor BTÉszak-Magyarország 20230216 Miskolc

Jelentős forgalmi változásokkal jár Miskolc belvárosában a Dayka-átkötés kialakítása. 
Ezekben a hónapokban lezárva tartják a munkálatok miatt a Meggyesalja utca Reményi Ede és 
Rácz György utca közötti szakaszát. A képeken a Sörház előtti szakasz látható.
Fotó: Bujdos Tibor BT
Észak-Magyarország
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületek építésének termelése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal csökkent áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésének termelése 4,9 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésében 1,3 százalékkal nagyobb, a speciális szaképítésben 4,4 százalékkal kisebb volt a termelés.

Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei 2023. április
 

Jelentősen visszaesett a megkötött új szerződések volumene,

 amely 37,5 százalékkal kisebb most a tavalyinál.

Az épületek építésére kötött szerződéseké mérsékeltebben, mintegy 33, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont drasztikusan, pontosan 42,3 százalékkal visszaesett a 2022. áprilisi bázishoz képest.

A teljes megrendelésállomány volumene 27,5 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál április végén.

Az év első négy hónapjának átlagában az előző év azonos időszakához képest 7,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés

 a KSH gyorsjelentése szerint.

Nyár közepén lehet a mélypont: gyengélkedik az egykori magyar sikerágazat

Egész évben 10 százalékot meghaladó teljesítménycsökkenésre számít az építőiparban a szakmai szövetség, amely az év elején megfogalmazott prognózisát se lefelé, se felfelé módosítani nem tartja indokoltnak az első negyedév 9,2 százalékos visszaesést jelző hivatalos statisztikája és a csökkenő rendelésállomány alapján.