A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem veszítettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, azonban annál jelentősebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból – derül ki a Duna House hétfőn közzétett elemzéséből.

Comfortable,Studio,Apartment,Design.,Hotel,Room,Interior,With,Bedroom,Area,
Fotó: Shutterstock

Az ingatlanos cég közleményben kiemelték, hogy a kislakásokra különlegességük és egyediségük miatt fordítanak kiemelt figyelmet a vásárlók. A Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján, a tavalyihoz hasonlóan az összes adásvétel 1 százalékát kötötték 10-20 négyzetméter közötti lakásra vagy házra.

Az idén augusztusig értékesített 20 négyzetméteres vagy az alatti alapterülettel rendelkező otthonok

négyzetméterára lokációtól és állapottól függően 400 ezertől 1,7 millió forintig terjed a fővárosban, a vidéki területeken azonban már 350 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni 20 négyzetméteres, jó állapotú lakáshoz.

Hasonló méretű, kertkapcsolatos kisházat, hétvégi házat már 185 ezer forintért is lehet kapni négyzetméterenként, de van olyan agglomerációs település, ahol megközelítette a 2 millió forintot az egységár.

Jellemző trend, hogy

ingatlanpiaci befektetők a régi, klasszikus nagypolgári vagy az átlagos méretű, könnyen alakítható 50-60 négyzetméteres ingatlanokat osztják fel kettő, vagy akár három kisebb alapterületű lakásra.

A Duna House azt tanácsolja, hogy ilyen esetekben is érdemes kiemelt figyelemmel kell eljárni. A szétválasztott, a tárolóból, vagy garázsból átalakított kislakásoknál is érdemes ellenőrizni a tulajdoni lapot, hiszen a későbbi értékesítés során, illetve hitelfelvétel esetén elengedhetetlen, hogy a valóságnak megfelelő adatok szerepeljenek a dokumentációban. Szintén fontos körülmény, hogy a társasház adott-e engedélyt a nagy lakás szétválasztására, illetve, hogy az ingatlanok rendelkeznek-e önálló mérőórákkal.

Albérletárak: megálljt parancsolhat a lakbéremelkedésnek a magyar valóság

Az albérletek Budapesten drágultak a legtöbbet, egy év alatt 43 százalékot – írta egy szakmai körökben és Magyarországon ismeretlen külföldi portál, saját adatain alapuló nemzetközi felmérésre hivatkozva. A hiteles adatok szerint valójában a harmada sem volt a közölt számnak az albérletárak emelkedésének mértéke. A lakbér érzékeny téma, hiszen a budapestiek ötöde bérelt lakásban él, vidéken jóval kisebb az albérletezők aránya.