Négyszázezer forintot meghaladó átlagos budapesti lakásbérleti díjakról, több mint 43 százalékos éves alapú albérletár-emelkedésről számolt be egy Magyarországon és szakmai körökben is ismeretlen portál. 

Two,People,Couple,Students,Travel,Concept,Man,And,Woman,Taking
Van, aki egy bőrönddel szeret költözni, nem komplett háztartással. 
Fotó: Shutterstock

Az Ingatlan.com szakértője szerint az ilyen közléseket fenntartásokkal kell kezelni, mert releváns információk hiányában nem lehet pontos képet festeni egy piacról. A felmérés eredménye pár száz budapesti ingatlanhirdetés adataira  támaszkodik, miközben a piacvezető portál adatbázisában több mint 13 ezer kiadó budapesti lakáshirdetés szerepel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére.

Hiteles adatok, a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint szerint idén júliusban országosan 13, a fővárosban 14 százalékkal voltak magasabbak az albérleti díjak, mint egy évvel korábban. Júliusban 240 ezer forint volt a kiadó lakások bérleti díjának középértéke, ami meg sem közelíti az állítólagos nemzetközi felmérésben közölt 440 ezer forintot.

Több a kiadó lakás, megtorpant a bérleti díjak emelkedése

Egy hónap alatt 20 százalékkal nőtt a kiadó lakások száma Budapesten. Az egyetemi ponthatárok kihirdetése előtti kínálat augusztus végére duzzadt fel ennyire, a fővárosi átlagárak pedig 240 ezerről 230 ezer forintra mérséklődtek. Az egy évvel korábbihoz képest mért 1,9 százalékos átlagár-növekedés valójában már stagnálást jelez.

Hamarosan közzéteszik az augusztusi adatokat is, egyelőre annyit lehet tudni, hogy időközben tetőztek az albérletárak, Budapesten jelenleg 230–235 forint között mozog az átlagos díj.

Meddig emelkedhetnek az albérleti díjak?

A bérbeadóknak is muszáj alkalmazkodniuk a fizetőképes kereslethez

A januárban, féléves stagnálás után tapasztalt áremelkedés az miatti fizetésemeléseket követte le, de az árkorrekció azóta lényegében megállt, és a medián érték 240 ezer forint alatt van – mondta a VG-nek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Nem nőnek a bérleti díjak az égig, 

igaz, hogy a nominális lakbérek szintje már mintegy másfél éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett a KSH-ingatlan.com legutóbbi lakbérindexe szerint, amely rámutatott, hogy 2023 júliusában országosan 32, Budapesten 29 százalékkal haladta azt meg. 

Ugyanakkor – tették hozzá – a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,6, illetve 9,7 százalékkal maradtak el a járvány előtti szinttől. 

Budapesten az egyszobás lakásokat a tulajdonosok tavaly nyáron 150 ezer forintért, idén nyáron 170 ezer forintért hirdették kiadásra, ami 13,3 százalékos éves áremelkedés. 

Milyen lakásokat kínálnak kiadásra?

A budapesti kiadó lakások 60 százaléka bútorozott, 19 százaléka részben bútorozott, és 22 százaléka bútorozatlan, de az árakban nem ennek alapján van érdemleges különbség, vagyis a bútorozatlan albérletek nem olcsóbbak. A gépesítettség már más kérdés, a kiadó lakások 77 százaléka valamilyen szinten gépesített, hiszen a bérlők többsége nem akar tűzhellyel, mosógéppel, hűtőszerkénnyel költözni, még ha a személyes bútorait, tárgyait szereti is költöztetni.

Az csak személyesen derülhet ki, hogy a bérbeadó kiadja-e gyerekeseknek is a lakást, mert ilyen keresési szempontot nem kínál fel az Ingatlan.com.

Minden hetedik budapesti lakásba vihető háziállat, kutya vagy macska,

ez majdnem 1300 ingatlan. Vidéken kevésbé tüntetik fel a háziállatot, ott nem akkora kuriózum vélhetően ez a bérlői igény – sommázza Balogh László.

GyőrAlbérletet keresnek az egyetemisták Fotó: Rákóczy Ádám RÁ KisalföldKépen: Horváth Csanád Ingatlan 4 You ingatlaniroda munkatársa és Kereszty Bálint
Bútorozva kiadó a budapesti lakások 60 százaléka. 
Fotó: Rákóczy Ádám / Kisalföld

Közvetítőn keresztül kínálják kiadásra a budapesti lakások több mint kétharmadát, vidéken viszont csaknem 40 százalék a tulajdonosok által hirdetett lakóingatlan, ami azt jelzi, hogy a fővárosra koncentrálnak az ügynökök. Nem véletlenül, hiszen 

a Budapesten lakók körülbelül ötöde él bérelt lakásban, míg vidéken ez az arány 4-5 százalék csupán.

Budapesten jelenleg 8200, országosan 13,6 ezer kiadó lakás és ház közül válogathatnak a potenciális bérlők a legnagyobb hirdetési portál, az Ingatlan.com felületén. A KSH-val együttműködő társaság a lakbérindexhez többszörösen szűrt adatokat közöl, és kizárólag a tulajdonosok által szabott árakkal dolgozik.

Szobát bérelni az aktuális hirdetések alapján már 25 ezer forinttól lehet a fővárosban, ahol a kiadó szobák ára egészen 180 ezer forintig terjed.

Akik 150 ezer forintig keresnek kiadó lakást Budapesten, a több mint 8 ezer ingatlanból mindössze 535 lakást találnak, ha 200 ezerig húzzák a kört, akkor már 1774-et, és a legutóbbi medián árig, 240 ezer forintig pedig már 2500 kiadó lakás kerül a bérlők látókörébe – tudtuk meg.