Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt 2023 júliusában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mai közlése szerint.

építezés, kivitelezés, munkálatok, városfejlesztés, lakásépítés, mérnök, tervrajz,
Fotó: Shutterstock

A legfontosabb mutató, az ágazat jövőbeli teljesítményét előrevetítő adat, hogy a megkötött új szerződések volumene 7,0 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 24,5 százalékkal visszaesett a 2022. júliusi bázishoz képest.

A friss gyorsjelentés szerint 2023 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 5,0 százalékkal csökkent.

Lázár János: keveset fogunk építeni, de az marha jó lesz

Az a terv, hogy a mestert védjük a kontároktól – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter XXVIII. országos építészeti konferencia megnyitóján, ahol hosszan beszélt az elfogadás előtt álló építészeti törvény koncepciójáról. A tárcavezető szerint az építészek vannak ma kormányon.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 2,1 százalékkal kisebb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,3 százalékkal bővült.

 Az építőipar termelése 8,5 százalékkal nagyobb volt az előző havinál, azaz a júniusinál.

 

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 24,4 százalékkal elmaradt a 2022. július végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,2 százalékkal magasabb, míg az egyéb építményekre vonatkozóké 39,9 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari termelés 5,3 százalékkal csökkent az év első hét hónapjában

az előző év azonos időszakához képest.