A bérleti díjak az egekben jártak, mégis óriási volt a kereslet a bérlakások piacán – összegezte az elmúlt évet a Balla Ingatlan hálózat legfrissebb elemzésében.

jozsefvaros_0618_6oldal_szocialis berlakas_hirnyolc_120210601 BudapestLakóház Józsefvárosban. Baranyai Attila (BA)Hírnyolc20210601 Budapest
Lakóház Józsefvárosban. 
Baranyai Attila (BA)
Hírnyolc
Kislakásokból hiány van a külsőbb kerületekben is.
Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A magas hitelkamatok miatt nagyobbak lettek a törlesztőrészletek, sokan kénytelenek kivárni a vásárlással, vagy esélyük sincs egyelőre rá, ami közrejátszott abban, hogy a kiadó lakások piacán nem lehetett olyan megtorpanást érzékelni, mint az eladók terén.

A bérleti díjak tovább nőttek, és aki albérletet keresett, a korábbinál magasabb árakkal találkozhatott. 

Egy kétszobás lakás havi bérleti díja 150–200 ezer forint között mozgott lokációtól és berendezettségtől függően a IV. és XV. kerületben – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője.

A bérlakások piacán az emelkedő tarifák ellenére növekvő keresletet tapasztaltak az ingatlanközvetítők – mondta Tóth Viktória, az ingatlanközvetítő hálózat V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. E két kerületben az átlagos havi bérleti díjak típustól és lokációtól függően 140–500 ezer forint körül mozogtak ebben az időszakban.

Sad,Relocation.,Moving,Home.,Eviction,Stress.,Upset,Depressed,Tired,Pensive
Sad relocation. Moving home. Eviction stress. Upset depressed tired pensive mature woman thinking of relocation in flat with boxes polyethylene covered furniture.
lakáspiac, ingatlan, emelkedő árak, költözés, bérlés, vétel
Aki nem tud most vásárolni, kénytelen lakást bérelni.
Fotó: Shutterstock

A belvárosi kerületekben átlagosan 120–180 ezer forint között mozgott a kisebb kiadó ingatlanok havi díja

 a VI., VII., VIII. és IX. kerületekben, ahol szintén nem tapasztaltak a bérleti piacon semmiféle visszaesést, sőt inkább a további növekedésre utalnak a jelek.

A bérlakások piaca a XIV. és XVI. kerületekben is sokkal jobban pörgött, mint az eladó ingatlanoké, ami itt is meglátszott az árakon. A kis méretű, egyszobás lakásokat 120-130 ezer forintért lehetett kibérelni egy hónapra, a nagyobb, kétszobás ingatlanok bérleti díja pedig 150–180 ezer forint között alakult, míg a háromszobásoké már 200 ezer forint felett járt.

Kielégíthetetlen volt a kereslet Dél-Pesten is a kiadó ingatlanok iránt, így az 50-60 négyzetméteres kategóriában 150–200 ezer forint között mozogtak az árak, míg a 60-70 négyzetmétereseknél 200–250 ezer forintos bérleti díjakkal lehetett találkozni. Akadtak jó páran, akik 100–150 ezer forintért próbáltak kiadó lakást találni, ez azonban az egyszobás garzonok árkategóriája. 

Kis lakásokból még az átlagosnál is szerényebb volt a kínálat

– emelte ki Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. 

Apartment,In,Buda,(budapest,,Hungary)
Apartment in Buda (Budapest, Hungary)
A bérleti díjak összege jócskán meghaladja a járvány előtti szintet.
Fotó: Shutterstock

Óriási kereslet mutatkozott a bérlakásokra a külvárosban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is, a bérleti díjak összege emiatt jócskán meghaladta a járvány előtti szintet – hívta fel a figyelmet Rencsevics Mária irodavezető. Egy jó állapotú, kétszobás panellakás ára 200 ezer forint körül mozgott az elmúlt hónapokban a három dél-pesti kerületben.

Csepelen és a déli agglomerációban is pörgött a piac, a bérleti díjak is elég magasan jártak emiatt: lakások esetében 120-160 ezer forint között mozgott az ár havonta mérettől és minőségtől függően. Sokan kerestek az elmúlt hónapokban kiadó lakást a X. és XVII. kerületekben is, de nem eladó, hanem kiadó ingatlanokat. 

Nem kevesen próbáltak 100 ezer forintos havi díjért lakást bérelni, ilyen áron azonban nincs kiadó lakás

e két kerületben sem. A kisebb lakások esetében 120 ezer forintos induló árakról beszélhettünk, jobb lakásoknál 150 ezer forintra kúszott fel a bérleti díj, míg családi házaknál már 250 ezer forintig.

Kiadta a lakását az albérleti szezonban? – Így kell adóznia a bevétel után

Bár magánszemélyként a nem turisztikai célú kiadás áfamentes, adózni azért kell az albérletek után is.

A budai oldalon is hasonlóan alakult a helyzet, a bérlakások iránt itt is jelentős kereslet mutatkozott, a korábbinál magasabb árszintek ellenére. Egy kétszobás, jó helyen lévő panellakás átlagos bérleti díja a XI. kerületben bútorozatlanul 160-180 ezer forintot tett ki havonta, míg bútorozva 180-190 ezer forint körül alakult. 

Egy szépen felújított panellakás bérleti díja frekventált helyen, például az Etele Pláza közelében pedig már akár a 200 ezer forintot is elérhette

– jegyezte meg a Balla Ingatlan helyi szakértője.