BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Young,Couple,Examining,Blueprints,Of,They,New,House.moving,House,Concept.Young couple examining blueprints of they new house.Moving house concept.

CSOK Plusz: év végi rohamot hoztak a támogatások

Erősödött az ingatlanpiaci kereslet az év végén. Az ingaltan.com adatai szerint a kifutó nagyvárosi CSOK még sok fiatal házaspárt ösztönöz a lakás vásárlásra. A portál adataiból az is látszik, hogy egy nagyobb réteg a jövőre induló CSOK Pluszra vár.

Egyre jobban felpörög az ingatlanpiac az idei év végén. Októberben 8 százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint egy évvel ezelőtt, a november pedig 16 százalékkal múlta felül a tavalyi adatot. A bővülő keresletre a kínálat is reagált, november végén 18 százalékkal több lakást akartak eladni mint az előző év azonos időszakában. A számokban egyértelműen felfedezhető a kifutóban lévő nagyvárosi CSOK hatása.

Young,Couple,Examining,Blueprints,Of,They,New,House.moving,House,Concept.Young couple examining blueprints of they new house.Moving house concept. CSOK
A kifutó nagyvárosi CSOK egy év végi rohamot indított az ingatlanpiacon.
Fotó: Shutterstock

Az ingatlan.com közleménye szerint a jövő év eleje még nagyobb rohamot hozhat az ingatlanpiacon. Az elinduló CSOK Plusz olyan feltételeket kínál a vásárlóknak, ami egy kisebb népvándorlást is beindíthat az országban. Az új családtámogatási konstrukció részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

A CSOK Plusz miatt sokan kivárnak a vásárlással

Nem jelent meglepetést az érdeklődők számának emelkedése, amelyben több tényező játszik szerepet. Egyrészt a jövőre induló új lakástámogatási rendszer, a CSOK Plusz nyújtotta kedvező lehetőség iránt érdeklődő családok léptek ki a piacra, hogy célpontot keressenek maguknak. Emellett vannak, akik még szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást is biztosító CSOK-os kedvezményeket az év végi hajrában 

– magyarázta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Hozzátette, hogy a kereslet erősödéséhez az is hozzájárul, hogy a javuló ingatlanpiaci helyzet miatt egyre több olyan vevő lép piacra, aki az elmúlt 1-2 évben elhalasztotta a vásárlást. A 2022 óta 50-100 ezer adásvételt halasztottak a vásárlók, ami növekedési potenciált jelent a jövő évi forgalom szempontjából.

Most van helye alkudozni a vevőknek

A piaci dinamikát meghatározza, hogy az ingatlan.com adatai alapján 

a vásárlók közel 200 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak, ami 18 százalékkal több a tavaly november végi 170 ezres kínálathoz képest. 

A piaci változásokra utal viszont az a jelenség, hogy a novemberben eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma minimálisan csökkent. A novemberi friss kínálat 6 százalékkal alacsonyabb szintet mutat októberhez képest és több mint 10 százalékot tavaly novemberhez képest. A szakértő erről azt mondta, hogy már a múlt év második felében megkezdődött a kínálat bővülése, így eleve magas bázisról indult a piac. Balogh László szerint a lakáseladásban vagy tovább költözésben gondolkozók többsége már meghirdette eladó ingatlanát, csak a kereslet nem volt képes felszívni a megnövekedett kínálatot a piacról.

A mostani piaci helyzet és a kilátások szerint a következő hónapokban egyértelműen a vásárlást tervező lehetnek kedvező helyzetben. A kínálat továbbra is nagyobb mint tavaly ilyenkor, a vevőjelöltek alkupozíciója még mindig előnyös, az árak pedig továbbra sem emelkednek – olvasható az ingatlan.com közleményében. Bár a CSOK Plusz kedvező hitelt biztosít az igénylőknek, ám ez várhatóan a későbbiekben sem okoz látványos drágulást a piacon, de a lakáspiaci forgalmat élénkítheti. Intenzívebben ösztönözhetik a vásárlásra a vevőket ugyanakkor azok pozitív változások, amik a CSOK Plusz korábbi tervezetéhez képest jelentek meg a Magyar Közlönyben. Ezek közé tartozik többek között a 80 milliós értékhatárig terjedő illetékmentesség abban az esetben is, ha a megvásárolt ingatlan vételára meghaladja ezt az összeget. További engedmény, hogy a 2024. március 31-ig megszületett gyermeket is vállalt gyermeknek kell tekinteni, ami a határidőkben bizonytalan családoknak jelenthet engedményt.

Ezek a CSOK Plusz legfontosabb feltételei:

  • A konstrukció nem tartalmaz vissza nem térítendő támogatást, hanem csak kamattámogatott hitelt.
  • Csak új gyerek után igényelhető.
  • Csak házaspárok jogosultak igénybe venni.
  • A feleségnek 41 évnél fiatalabbnak kell lennie.
  • Egy gyermek után 15, kettő után 30, három után 50 millió forint vehető fel.
  • Az első gyereknek 4, a másodiknak 8, a harmadiknak 10 éven belül kell megszületnie.
  • A második megszületett gyerektől gyerekenként 10 millió forint hitelt elengednek.
  • Új és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre is felvehető.
  • Első lakás vásárlásánál az ingatlan értéke nem lehet több 80 millió forintnál. Nem első lakás esetén az értékhatár 150 millió forint.
  • Telket nem lehet belőle vásárolni.
  • 10-től 25 évig terjedhet a futamidő és az első évben csak kamatot kell törleszteni.
  • Az első gyerek megszületése után lehetőség van egy éves fizetési moratóriumot kérni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.