A jövő január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok egyaránt igénybe vehetik, ha újabb gyermeket, gyermekeket szeretnének – szerepel a tárca közleményében.

Parents,Sitting,On,Floor,At,Home,Playing,With,Baby,Son
Parents Sitting On Floor At Home Playing With Baby Son
babaváró, babakötvény, újszülött, család, family
Minden eddiginél nagyobb összeggel tudnak kalkulálni a családok.
Fotó: Shutterstock

Az akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú az ország teljes területén igényelhető az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb értékű otthonba költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez.

A kormány kiemelt célja minden támogatást megadni ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek és a családok feje fölött biztos tető legyen

– közölték. Ezért a kabinet jövő január 1-jétől néven minden korábbinál nagyobb mértékű otthonteremtési támogatást indít. A most megjelent kormányrendelet szerint az egyedülállóan kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt 15, 30, vagy akár 50 millió forintos összeggel vehetik igénybe a gyermeket tervező házaspárok, attól függően, hogy hány gyermekük van, és hány gyermeket terveznek még.

A Plusz lehetőségével azok a családok élhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, de 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a konstrukció.

Szakértő a CSOK Pluszról: utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció

Az éjjel megjelent jogszabálytervezet számos pontban tisztázza a CSOK Plusz hitel igénylési feltételeit, amelyek közül az első lakás megvásárlásával kapcsolatos rendelkezéseket várták talán legtöbben. Ennek megvásárlásához elég lesz tíz százalék önerő is. Az ügyfelekért kiélezett versenyt várnak a pénzügyi szakértők, miután a támogatott hitel induló költségeit is maximálná az állam háromszázezer forintban.

Ugyancsak a most kihirdetett jogszabály szerint a vágyott gyermekek megérkezésekor további kedvezmények vehetők igénybe: az első gyermek érkezésekor – már a magzat 12 hetes korától – legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása.

A hitelprogrammal a kormány célja, hogy a reálisnak mondható lakáscélok elérését támogassa, ezért az első közös otthon megszerzése esetén legfeljebb 80 millió forintos ingatlan értékhatárig, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés esetén pedig legfeljebb 150 millió forintos értékű ingatlan esetén igényelhetik a családok a CSOK Plusz konstrukciót.

A CSOK Pluszt az ötezer fő alatti lélekszámú kistelepüléseken a gyermeket vállaló házaspárok akár a falusi CSOK-kal együtt is igénybe vehetik 2024. január 1-jétől, a többi településen pedig az eddigi CSOK konstrukció helyett igényelhető.

A CSOK az idei év végéig igényelhető, a változások a családok csokkal megszerzett jogosultságait nem érintik.