A Portfolio Property Awards díjait idén tizennegyedik alkalommal osztották ki, hogy elismerjék a 2023-as év legkülönlegesebb és legmeghatározóbb ingatlanpiaci projektjeit és tranzakcióit. A győztesek kiválasztásában egy hétfős szakmai zsűri vett részt, az eredményeket kedden, a Marriott Hotelben rendezett konferencián hozták nyilvánosságra, ahol a BDPST Ingatlanfejlesztő projektje, a Dorothea Hotel az év hotelprojektje kategóriában szerzett elismerést. 

Fotó: George Fakaros Vision Required

A Marriott Bonvoy Autograph Collection Hotels globális portfóliójának részét képező, ötcsillagos Dorothea Hotel Magyarország „aranykorát” idézve 2023 novemberében nyitott meg a Vörösmarty tér mellett, 216 vendégszobával és több gasztronómiai egységgel. 

Az olasz építész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt, amelynek az elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban. A három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber Antal által tervezett Weber-ház (1873), amely egykor az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), amely a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság szecessziós székházaként épült; a Münnich Aladár által tervezett Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.

Fotó: Marton Monus

A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi hatóságokkal együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat. 

Ahová a luxus hazajár: átadták Budapest legújabb ötcsillagos szállodáját – galéria

Budapest egyik legösszetettebb, többfunkciós ingatlanfejlesztésének részeként épült meg a felső kategóriás Hotel Dorothea, melyben 216 szoba, két, a szálloda által üzemeltetett étterem, illetve konferenciaközpont kapott helyet, maximálisan kiszolgálva ezzel a szálló- és helyi vendégek minden igényét. A koronaékszernek számító elnöki lakosztály egy olyan nyugodt menedék, ahol a dekorációnak köszönhetően az idő megszűnik – nyolcezer euróért éjszakánként.