Öt pontban összegezte a Duna House cégcsoport, hogy milyen trendeket vár a lakáspiacon a következő évre. Az ingatlanközvetítő hálózat prognózisa optimista, hiszen pozitív fordulatot, emelkedő vásárlószámot vizionál. 

IMG_8872Eladó lakás. foto: Kallus György
Visszatérhetnek a vevők a lakáspiacra a kedvezőbb hitelek és a csökkenő állampapírhozamok miatt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság


1. Aktívabb piac, több adásvétel

Az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát mutatja az idei 90-100 ezer környéki tranzakciószám, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt, amikor 88 ezer ingatlant adtak el. Az új év az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának erősödését hozza majd, amikor a Duna House elemzői szerint 110-130 ezer adásvétel lesz a hazai ingatlanpiacon. A bővülést erősítheti a gazdag kínálat, az, hogy most 60-70 százalékkal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak a vevők.

2. Fókuszban az első lakást vásárlók

Az újragondolt otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően jelentősen javulhat az első lakásukat megvásárló családok helyzete. Az új a megemelt és a Babaváró támogatáshoz egy kedvezőbb önerőszabály is párosul, miszerint 20 százalék helyett elég lesz mindössze 10 százalékot előteremteni ahhoz, hogy lakásvásárlásba kezdjenek a fiatalok. A Plusz támogatást 80 millió forintos ingatlanértékig tudják igénybe venni a jogosultak, akik ekkora vételárig továbbra is illetékmentesen vásárolhatnak.

3. Többen vásárolnak hitellel

A csökkenő kamatpálya, az önkétes kamatplafon bevezetése és a gazdaság felé erősödő bizalom mind pozitív üzenet azoknak, akiknek muszáj pénzügyi segítséget igénybe venniük. A cégcsoporthoz tartozó Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM-plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal, több hiteles vásárlóval számolnak. Várakozásaik szerint a sokrétű részletszabályok ismeretének hiánya miatt többen fordulnak majd pénzügyi közvetítőkhöz.

4. Rámozdulnak a befektetők a belvárosra

A 10 százalék alá csökkenő, szinte feleződő állampapírhozamok növelhetik a befektetői aktivitást a lakáspiacon, ami tovább növelheti a tranzakciószámokat elsősorban Budapesten a belvárosi területeken és az egyetemi nagyvárosokban. Mindez az ingatlanállományra is jó hatással lehet, hiszen a befektetők a felújítandó ingatlanokat is szívesen vásárolják, és korszerűsítés után újrahasznosítják, akár kiadás, akár eladás útján.

210403_dunahouse_2620210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán

 

5. Áremelkedést várnak

Ingatlanárak tekintetében a fenti hatások miatti erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után nominális értelemben is újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak, egyes lokációk és ingatlantípusok esetében jókora eltérésekkel. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

Idén a főváros volt a lakáspiac támasza és motorja

Főleg a készpénzes vevők és a korszerűbb, drágább ingatlanok tartották a lelket a lakáspiacban 2023 első háromnegyedében. A adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb kiadásából az is kitűnik, hogy már a jövő évben megkezdődhet a kilábalás, ám ez egyáltalán nem lesz gyors.