A jövőre induló keretében elérhető lakáshitelek megjelennek a K&H kínálatában is – közölte a bank, amely az eddigi támogatott hitelállományhoz hasonló volument vár az új konstrukcióktól. 

Pregnant,Woman.,Health,Pregnancy,Motherhood,Procreation,Concept.,Close-up,Belly,Of
A gyermekek megszületéséhez kötött visszatérítési lehetőségek további hatást gyakorolhatnak a piacra.
Fotó: Shutterstock

Bár a szigorúbb feltételek miatt kevesebben lesznek jogosultak a támogatott lakáshitelekre, de a magasabb összeg kompenzálhatja ezt.

Kivárás lehet a plusz miatt

„Az idei év utolsó hónapjaiban kivárás jellemzi a lakáshitelezési piacot. A gyermekvállalást tervező házaspárok vélhetően az új lakástámogatási rendszer, a CSOK plusz januári indulása után lépnek majd” – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. 

A hitelintézet arra számít, hogy a jelenlegi támogatott hitelállományhoz hasonló összegű kihelyezést eredményezhet majd az új lakástámogatási rendszer. 

„A szigorúbb feltételek miatt az eddiginél kevesebben lesznek jogosultak a kedvezményes lakáshitelekre, ugyanakkor azoknak a maximális összege jóval magasabb lehet, a két ellentétes hatás pedig várhatóan ellensúlyozni fogja egymást – vélekedett a szakember. – Igaz, a gyermekek megszületéséhez kötött visszatérítési lehetőségek további hatást gyakorolhatnak a piacra” – tette hozzá Árva András.

Hogyan változnak a feltételek?

A CSOK pluszra azok a házaspárok lesznek jogosultak, akik gyermek vagy gyermekek vállalását tervezik, és a pár női tagja nem idősebb 41 évnél. A gyermekek számától függően a házaspárok 15–50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek, amelynek a kamata nem haladhatja meg a 3 százalékot, a maximális futamidő pedig 25 év lehet.
Lényeges kritérium, hogy a CSOK plusz kizárólag vállalt gyermekekre igényelhető, bár a hitelösszegnél a már megszületett gyermekeket is figyelembe lehet venni.

Jövő év elején 10 százalék drágulás is jöhet az ingatlanpiacon

Mint arra a DunaHouse szakértői is rámutattak, a 2023-ban tapasztalt visszafogott ingatlanpiaci kereslet után az állami támogatásoknak köszönhetően sokan próbálhatnak meg lakást vásárolni jövőre. 

20200825 NádasdCSOK falusi program (illusztráció)Képen: Takács Máté és Takács Karvalics RékaFotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
A befektetők aktivitását a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, s várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant mint befektetést.
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az ingatlanpiaci szakértők szerint különösen 2024 elején lesz nagy roham az ingatlanokért, ami 5-10 százalékos drágulást is okozhat.

Az idei év 90-100 ezer körüli tranzakciószáma az elmúlt kilenc évben a leggyengébb volt az ingatlanpiacon, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára, akkor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. Jövőre viszont már 110-130 ezer adásvétellel számolnak

– jelezték.

Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a CSOK plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelentős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, s várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.