A luxuskategórián nem fogott a lakáspiaci válság, a legdrágább lakóingatlanokat a keresletcsökkenéstől függetlenül továbbra is vastagon árazzák – derül ki a Világgazdaság számára az Ingatlan.com által összeállított friss toplistából.

LUS_1605
A régi polgári házak közül több impozáns luxuslakásokat rejt.
 Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A KSH 2022-es Ingatlanadattár statisztikája szerint 2,2-2,5 millió forintos eladási négyzetméterárakkal rögzítették a tavalyi értékesítési adatok alapján a három legdrágább utcát, a friss hirdetési adatok azonban már jóval efölötti, 3,1-3,5 milliós átlagos árakat mutatnak a top utcák körében.

Tavaly a XII. kerületi Költő utca vitte a prímet 2,48 millió forintos átlagárral, a második helyen a balatonfüredi Honvéd utca szerepelt 2,34 millió forinttal, harmadikon pedig a pesti Belvárost, az V. kerületi Vécsey utcát jegyezték 2,25 millió forintos árszinten. A hivatalos statisztikáira épülő adatok azt mutatták, hogy mennyiért vásárolták meg az egyes utcákban a lakásokat.

Lagzi Lajcsi kastélya már nincs eladósorban, újra kellett írni az eladó luxusingatlanok toplistáját

Laposabb lett a magyar luxusingatlanpiac teteje, a tavasszal még listavezető, több mint hatmilliárd forintért hirdetett Andrássy úti Tildy Palota és Lagzi Lajcsi 4,9 milliárd forintért kínált mocsai kastélya is valószínűleg gazdára talált időközben. Vagy bérbe adták. Mindenesetre az egykori hirdetések helye üres, illetve arról szól, hogy a topáras ingatlanokra most nem keresnek vevőt. Friss összeállításunkból kiderül, hogy melyek és mennyibe kerülnek a legdrágább eladó házak és lakások ma a magyar piacon.

Az idei hivatalos tranzakciós adatok még nem ismertek, de az már így is látható, hogy több mint százszoros a különbség az idei év legdrágább és legolcsóbb utcái között.

Nem meglepő módon az élbolyban a budapesti kerületek ikonikus utcái és a Balaton-parti települések közterei találhatók.

A top 3 között az V. kerületi Széchenyi rakpart, a balatonszántódi Parti villasor és a balatonfűzfői Sirály utca szerepel 3,1–3,4 millió forintos négyzetméterárral. 

A tíz legdrágább közterület a két balatoni kivételtől eltekintve mind fővárosi, de még ezek között sem találunk olcsóbbat négyzetméterenként 2,7 millió forintnál

– összegezte az aktuális árakat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

A legolcsóbb utcákban az átlagos négyzetméterár nem haladja meg a 35 ezer forintot idén, a tavalyi sereghajtó három mezőhegyesi utca volt 21-23 ezer forintos átlagárral a KSH Ingatlanadattára szerint.

Idén a Bács-Kiskun megyei Hercegszántó Vörösmarty Mihály utcája 34 ezer forintos négyzetméterárral a bronzérmes. A második helyezett szintén Bács-Kiskunban található, nevezetesen Katymár település Szent István utcája, ahol átlagosan 29 ezer forintos négyzetméterárral kerültek le az eladásra kínált ingatlanok a hirdetések közül. 

A legolcsóbb 2023-ban a pécsi Búzakalász utca lehet 26 ezer forintos fajlagos árral.

A Központi Statisztikai Hivatal ingyenes Ingatlanadattár kiadványában részletes területi bontásban és visszamenőleg lehet az eladási átlagárakat böngészni utcánként is, a toplisták eleje és vége is beszédes. 

LUS-4603
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A 2015-ig közzétett legek között 

az élbolyban visszatérően tűnik fel például az V. kerületi Dorottya utca,

amely két-három évet leszámítva szinte mindig a lista legelején, de legalábbis a top 10-ben szerepelt.

A térképes nézetben vármegyei és települési menüpontok segítenek eligazodni, és részletesebb képet kapni a lakáspiaci árakról. Tavaly Nógrád vármegyében volt a legalacsonyabb, mindössze 157 ezer forint az értékesített lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, aminél a sorban következő Békés 246 ezer forintos négyzetméterár szintje is számottevően magasabb volt, vagyis még a lista végén is jelentősek a különbségek.