Meglepő, hogy milyen különlegességeket, többszintes és panorámás teraszokat, jakuzzikat, úszómedencéket, komplett parkokat, kerteket, árnyas lugasokat találni a többségében átlag feletti alapterületű luxuslakások körül.

Penthouse Duna House
Kertes ház a város felett.
Fotó: Duna House

A hazai luxuslakások piacán közkedvelt kifejezés a penthouse megnevezés, bár valójában ezeknek csak egy szűk rétege felel meg – összegzi Benedikt Károly, a Duna House (DH) PR- és elemzési vezetője. 

A fogalom az Egyesült Államokból ered – teszi hozzá –, és 

eredetileg a felhőkarcolók tetején megépült, óriási terasszal ellátott, magas minőségben kivitelezett lakásokat hívták így.

A felhőkarcolók hiánya miatt Magyarországon – szigorúan nézve – inkább csak penthouse jellegű ingatlanokról lehet beszélni, de ezeknek is megvannak a sajátos követelményeik. 

A szakma által elfogadott kritériumok szerint ez a lakástípus magas minőségben kivitelezett, a zárószinten elhelyezkedő nagy alapterületű ingatlanokat jelenti, amelyek jellemzően a lakásnál nagyobb méretű és több irányba néző terasszal vannak ellátva. 

Ilyen feltételekkel Budapesten használt és új építésű lakásokat egyaránt lehet találni a kínálatban. 

Ezt az ingatlantípust a lakások királyaként is emlegetik, nem véletlenül keresett a Balaton környéki és egyéb vidéki nagyvárosok ingatlanpiacán is. 

A kínálatnak folyamatosan részei, de mindig kevés van belőlük, csak néhány tucatnyi penthouse lakás van rendszerint eladósorban.

Egy-egy új építésű projektben is alig néhány penthouse lakás elérhető, hiszen csak az épületek tetején, korlátozott számban tudnak ilyet kialakítani a fejlesztők. Mindebből következik, hogy számuk elenyésző a teljes lakáspiachoz képest, emiatt és a már említett különleges tulajdonságoknak köszönhetően jellemzően jóval magasabb az áruk az átlagosnál.

Penthouse Duna House
Egy az eladó penthouse lakások közül a XI. kerületben.
Fotó: Duna House

Jelenleg 164,7 milliótól 480 millió forintig terjedő irányár sávban találni Budapesten penthouse jellegű lakásokat a Duna House kínálatában. A II., III., VI., V., VI., VIII., XI. és XIV. kerületben található ingatlanok átlagára meghaladja a 250 millió forintot, az átlagos négyzetméterár pedig az 1,8 milliót. 

A piacon lévők átlagos alapterülete 134 négyzetméter,

a palettán a legkisebb lakás 71 négyzetméteres, a legnagyobb lakóterületű pedig 300 négyzetméter. A legalacsonyabb négyzetméteráron, egymillió forint alatt egy XI. kerületi különleges penthouse-t kínálnak, amelynek a 300 négyzetméteres beépített alapterületéhez egy csaknem 500 négyzetméteres terasz csatlakozik.

Penthouse Duna House
Terézvárosi meglepetés: terasz és wellness a belvárosi ház tetején kialakított luxusingatlanban.
Fotó: Duna House

A teraszok felszereltségének és kialakításának általában csak a képzelet szab határt, van kertész által gondozott lugassal, de medencével, jakuzzival kiépített penthouse a belvárosban, valamint a XI. és XIII. kerületben. A terasz és a hozzá tartozó lakás is általában luxuskivitelben készül, amely a ház kialakításától függően sokszor már a lifttel is csak a tulajdonos által megközelíthető szinten van. 

Magas ára ellenére nagyon keresett ingatlantípusról van szó, olyannyira, hogy 

egy-egy új építésű projektnél is sokszor a garzonokkal párhuzamosan elsőként ezek a lakások kelnek el

– hangsúlyozta Benedikt Károly. 

Mint hozzáfűzte: méltán, hiszen a garzonok a legolcsóbbak, a penthouse-ok pedig a legegyedibbek, legkülönlegesebbek az egész épületben. 

Penthouse Duna House
A VI. kerületi oázis madártávlatból, avagy ahol az árak is majdnem az égig érnek.
Fotó: Duna House

Van, aki saját részre keres és vásárol magának otthon céljára ilyen lakásokat, de a befektetési szándék is jelen van, hiszen a kiadásra a különlegességük miatt kifejezetten alkalmasak.  

A rövid távú lakáskiadás piacán is kedvelt termék a penthouse,

hiszen a turisták is szeretik a különlegességeket, és hajlandók ezekért az átlagnál magasabb árat fizetni.

Nem lesznek olcsóbbak a magyar luxuslakások, a tehetősek nem bizonytalankodnak

Továbbra is elkerüli a válság a luxusingatlanok piacát, ahol az új építésű projektek négyzetméterára megduplázódott 2018 óta, és továbbra sincs terepe az alkunak, a folyamatban lévő projektek iránti kereslet ugyanis nem csökkent. A kínálati árak stabilan átlépték a négyzetméterenkénti 2,5 millió forintos határt, az árcsökkenés kizárt, új projektek ugyanis nem indulnak most.