A Duna House értékesítési adatai alapján a 2023-as, alacsony fordulatszámon pörgő ingatlanpiacon negyedével kevesebb tranzakció zárult a fővárosban, mint az azt megelőző évben. Az otthonteremtési céllal vásárlók és az ingatlanbefektetők körében is népszerű XIII. kerület 2022-ben a Budapesten értékesített ingatlanok tíz százalékának adott otthont, tavaly azonban enyhén mérséklődött a kerület keresettsége, az összes fővárosi adásvétel kilenc százaléka zárult ezen a területen.

Újépítésű ingatlanok tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII. kerület, itt hirdették meg a legtöbb új lakást
 Fotó: Jászai Csaba/MTI

A színes ingatlanpiaci kínálattal rendelkező kerületben megtalálhatóak a régi bérházak téglaépítésű lakásai, dunai panorámás lakótelepi lakások, kertvárosi környezetben található családi házak, korszerű lakóparki ingatlanok és a felsoroltak mellett számos újépítésű projekt is elérhető a területen. „A változatos ingatlankínálat láttán nem meglepő, hogy a Duna House kerületek népszerűségét vizsgáló felmérése szerint az elmúlt egy évben mindössze négy alkalommal előzhette meg másik kerület az egyébként rekordernek számító, legtöbb alkalommal, legkeresettebbnek mondott XIII. kerületet. A diadalmenet az idei évben is folytatódni látszik, ugyanis az ingatlanközvetítő közreműködésével lakást kereső érdeklődők 18,1 százaléka jelölte meg a keresés során preferált területként a kerületet 2024 januárjában.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House közbenjárásával 2023-ban értékesített használt és újépítésű ingatlanok adatai alapján a XIII. kerület összességében a hatodik legdrágább kerületnek számít a fővároson belül, 1,023 millió forintot fizettek a vásárlók a kerületi ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan a tavalyi év során. A kerület egyébként a 2022-es átlaghoz képest háromszázalékos áremelkedést produkált 2023-ban, így frissen csatlakozott a millió feletti átlaggal rendelkező kerületek közé. Amennyiben csak az új tulajdonosra talált használt ingatlanok adatai alapján számítjuk a kerületi négyzetméterárat, úgy az átlag mindössze 985 ezer forint. A kerületben egyébként használt ingatlanra 52,2 millió forintot áldoztak átlagosan a vevők, amelyek 53 négyzetméteres alapterülettel rendelkeztek.

Újépítésű ingatlanok tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII. kerület, ugyanis 

itt hirdettek meg a legtöbb, 6577 darab elérhető újépítésű lakást a Duna House Barométer 2023. negyedik negyedéves adatai alapján.

 itt érdemes megemlíteni, hogy több mint félszáz rozsdaövezeti akcióterület található országszerte, a listában pedig több XIII. kerületi helyszín is szerepel. Érv lehet mellette, hogy alapesetben a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa azon beruházások esetében alkalmazható 2028-ig, amelyek 2024 végéig megszerzik a jogerős építési engedélyt. 

A rozsdaövezeti beruházások esetében élő, szintén ötszázalékos áfakulcs alkalmazásának viszont a jelenleg érvényes szabályozás alapján nincs véghatárideje.

A kerületben a legkeresettebb ingatlantípus a használt, téglaépítésű lakás, az adásvételek közel háromnegyede ilyen ingatlan kapcsán született. A második legnépszerűbb a házgyári lakás, az esetek ötödében szerződtek ilyen típusú otthonra az ügyfelek.