A rákosrendezői terület előkészítése az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint zajlik – írja honlapján a MÁV Zrt. Még februárban történt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a rákosrendezői terület átadására. 

Budapest, 2024. január 9.
A drónnal készült felvételen a Rákosrendező pályaudvar, középen a Szegedi út 2024. január 9-én.
MTI/Máthé ZoltánBudapest, 2024. január 9.A drónnal készült felvételen a Rákosrendező pályaudvar, középen a Szegedi út 2024. január 9-én.MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A MÁV Zrt. a jogszerű folyamat mellett is igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy korábbi, törvényes bérlői alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak. 

A lakók egy része már elfogadta a felajánlott csereingatlant, több mint egytucatnyian pedig jelenleg is részt vesznek abban az egyeztetési folyamatban, amelynek keretében a vasúttársaság számukra is érdemi segítséget igyekszik nyújtani.

A rákosrendezői területen hamarosan megkezdődnek azok a munkafolyamatok, amelyek során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de esetenként veszélyes is.

Ezért a beavatkozási területen a következő időszakban nem lehet majd életvitelszerűen tartózkodni vagy ott kereskedelmi tevékenységet folytatni, azaz a kiürítést jelentős részben biztonsági szempontok indokolják, amelyek tekintetében a vasúttársaságnak nincs mérlegelési lehetősége. A vasúttársaság a kiürítési eljárások során nemcsak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal igyekszik eljárni, így a lehetőségeihez mérten segít a lakásbérlők számára az alkalmas, alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában, illetve a megfelelő jogi, pénzügyi megoldások megtalálásában. Az egyeztetési folyamatban való részvétel minden – a területet a kiürítésig törvényesen használó – magánszemély és vállalkozás számára biztosított – közölte a társaság.