„Jelentősen bővült a kínálat a Balatonnál, miközben az ingatlanárak helyben toporognak, aminek első jelei már 2022 nyarán láthatók voltak, a tendencia azóta egyre erősebb” – összegezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak.

A11I049720200504 balaton siofok ingatlanok epitkezes elado ingatlanok havran zoltan magyar nemzet20200504 SiófokBalatoni ingatlan körkép.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán

A balatoni régiót lendületben tartja, hogy az elmúlt két-három évben rengeteg ingatlanfejlesztés indult.

Ugyancsak növeli a likviditást a térségben, hogy 

ha rosszra fordul a gazdasági vagy épp a finanszírozási helyzet, akkor a legtöbben a második otthonukat dobják piacra az elsődleges helyett,

jellemzően a befektetésre vett ingatlanokon realizálják az addig felhalmozódott értéknövekményt – mondta Balogh László.

Mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal közötti mértékben bővült a kínálat,

az elmúlt egy évben pedig  az árak is csökkentek reálértelemben véve. A déli parton nominális értelemben véve is csökkentek az árak – mutatott rá az Ingatlan.com vezető szakértője.

A legnagyobb magyarországi ingatlanhirdetési felületen tapasztaltak szerint a kereslet tavalyhoz képest élénkült a január–februári időszakban, de még nincs azon a szinten, mint 2022 első két hónapjában. 

 

 

Hol vannak a vevők?

Tavaly nagymértékű, közel 40 százalékos keresletcsökkenés volt az év első két hónapjában, idén viszont 13 százalékkal bővült az érdeklődések száma, de még meg sem közelíti a két évvel ezelőttit.

A tavalyi és az idei első két hónap adatait összevetve az látszik, hogy mind a déli parton és környékén, mind az északi parton, sőt, a Kis-Balaton környékén is nőtt az érdeklődés: 13–23 százalékkal többet regisztráltak, kevesebb csak az északi part környéki, azaz nem tóparti településeken volt.

IMG_411820210509 Csopak 
ingatlan

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20210509 Csopak ingatlanFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Csopaki beszállási lehetőség a balatoni ingatlanpiacra.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A balatoni piacon azt érdemes látni, hogy hiába lassult, 

az árak bizonyos régióban drágábbak, mint Budapest.

A lassulás első jeleit 2022 nyarán már lehetett látni, a kínálat növekedése ebből adódóan kevésbé meglepetés a szakértő szerint.

Miért van több eladó ingatlan a Balatonnál?

A balatoni ingatlanok a családi vagyonportfólió részét képezhetik, sokaknak kiváló befektetési forma volt ez 2015–2022 között.

Az árak 2018 után kilőttek, a Covid idején pedig még jobban drágultak a tó környékén a nyaralók. Szerencsés egybeesés, hogy 

a legnagyobb ívű árnövekedés közben a tulajdonosok aktívan tudták használni a balatoni ingatlanjaikat,

a karantén idején sokan oda is költöztek.

Most meg vissza, többségében a fővárosba és agglomerációjába.

A kínálatbővülést magyarázza, hogy most realizálni akarják a befektetésen elért hozamot az eladók, akik így olcsón jutnak forráshoz. Azok a vállalkozók pedig, akik cégük nyereségét balatoni ingatlanba fordították, a megváltozott piaci környezetben banki hitelt nem akarnak felvenni, olcsóbb finanszírozási lehetőséget pedig ebben találnak.

Külföldre viszik pénzüket a gazdag magyarok, sok német viszont nálunk akar vásárolni

Szabadulni igyekeznek aranyáron vett balatoni nyaralóiktól a tehetős magyarok, akik közül egyre többen vesznek második otthont maguknak a mediterrán országokban. Sokan azért, hogy nyugdíjasként majd melegebb éghajlaton töltsék a telet. A külföldi ingatlanvásárlási motivációk közé tavaly a magas és az alacsony magyarországi lakáskiadási hozamok előli menekülés is feliratkozott.

Kevéssé tartja valószínűnek a balatoni ingatlan árának külföldi ingatlanba fektetését Balogh, aki szerint nem a vonzóbb külföldi piacok, hanem a már említett okok miatt nőtt meg az eladó ingatlanok száma a térségben.

Toplistás települések

A legtöbb eladó ingatlant Siófokon hirdetik, szám szerint most is mintegy 2,5 ezret, pontosan annyit, mint egy évvel korábban. Miközben minden második déli parti eladó nyaraló siófoki, a második legnagyobb piacot Keszthelyen, a harmadik legtöbb eladó nyaralót pedig Balatonfüreden találjuk. 

Lake,Balaton,With,Lots,Of,Sailboats,From,Tihany,Village,In
Elsősorban nyaralóövezet maradt a térség, nem állandó lakóhelye az ingatlantulajdonosoknak.
Fotó: Shutterstock

Érdekes, hogy míg Siófokon nem nőtt a kínálat, Keszthelyen például nagyot ugrott, a tavalyi 563 helyett egy évvel később már 737 hirdetés volt aktív, és Balatonfüreden is 530 helyett most 620 eladó ingatlan között válogathatnak a vevők.

A Balaton környékén tavaly az első két hónapban látványosan nagyobb a kínálat, mint egy éve, most 9470 eladó nyaraló van a piacon a tavalyi 8347 helyett.