Ingatlan

Élénk lehet a nyaralók piaca – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. A Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton 3 százalékkal nőtt a kínálat.

Miről szól a cikk?

● A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. 

● A Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton 3 százalékkal nőtt a kínálat. 

● A Velencei-tó mellett 9 százalékkal több lakóingatlan került eladósorba.

● A Tisza-tó mellett ráadásul harmadannyiba kerülnek a nyaralók, mint a Balaton környékén.

A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják – áll az ingatlan.com friss elemzéséből. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken.

Beautiful,Spring,Landscape,In,Hungary,At,Lake,Balaton,With,Blooming
A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék / Fotó: berni0004

A Balaton északi partján jelentősen nőtt az eladási kedv

A Somogy vármegyei – azaz a tó déli partján fekvő településeken – idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfél millió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „Hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött. A kereslet lassabb élénkülése valószínűleg a magasabb áraknak is köszönhető.” A szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken egymillió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

Bővülő kínálat a Velencei-tó mellett, robbanás előtt a Tisza-tó

A Velencei-tó melletti két településen – Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal nőtt a kínálat. Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több ingatlant szeretnének eladni a tulajdonosok 774 ezer forintos négyzetméteráron. Ugyanakkor Velencén jóval komolyabb, 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, ugyanakkor az árak, ha minimálisan is, de 3 százalékkal 843 ezer forintra nőttek egy év alatt.

Sarud 04 (BD)
Kerékpárút a Tisza-tónál / Fotó: Dániel Berán / Heves Megyei Hírlap

„A tavaink melletti nyaralóövezetekben a Tisza-tónál ugrott meg a kínálat a legnagyobb mértékben, éves szinten 40 százalékkal. Jelenleg több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára. Ugyanakkor ez a négyzetméterárakon nem látszik, hiszen 6 százalékkal, 357 ezer forintra nőttek. A Tisza-tó az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóövezetünk, ahol az árak évek óta folyamatosan emelkednek. A kínálat lehet, hogy tizedakkora mint a Balatonon, de az eladó ingatlanok is harmadannyiba kerülnek” – mondta az ingatlan.com szakértője. A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken ugyanis 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. A drágább kategóriát Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli 425 ezer és 336-336 ezer forintos összeggel.

 

Balaton lakóingatlan nyaralók Velencei-tó eladó
Kapcsolódó cikkek